Aa

Aa

Министар Вулин: Затварањем граница отвара се простор за кријумчарење

Министар Вулин: Затварањем граница отвара се простор за кријумчарење

Читај ми

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин каже за РТС да Србија неће дозволити да се на њену територију неконтролисано улази и излази.

Гостујући у Дневнику РТС-а, Александар Вулин је рекао да је и више него алармантан податак да се 1.500 миграната налази на северу Србије, а око 500 њих је на југу.

"Алармантно је да се неке земље поводе за примером Мађарске, која на силу враћа мигранте. То је апсолутно неприхватљиво за нас. Не треба да чекамо хаљаде људи, већ да, кад видимо да је 'балканска рута' поново прорадила, упозоримо Европу да мигрантска криза траје", истиче министар.

"Све је више људи, ако затворите границе, отварате руте за кријумчаре", наглашава Вулин.

Напомиње да Србија не може да решава проблем сама, без координације других земаља.

"Кад видите да се све земље воде оградама, силом, политиком затварања, изгледа као да Србија нема силу. Ми је имамо, али је не користимо против људи. Водимо рачуна о интересима наших људи, али и о мигрантима", напомиње министар и додаје да би многе земље имале проблем ако би се Србија водила силом.

Одговарајући на питање шта је повод за тврдњу да се Европа понаша као да је мигрантска криза прошла, Вулин одговара да су то затварање и коришћење силе.

"Мигранти се враћају у Србију и то није решен проблем. За један дан уђе 500 миграната, а за 10 дана биће их 5.000. Ми не можемо да допустимо да се на територију Републике Србије неконтролисано улази и излази", наглашава Вулин.

Према његовим речима, премијер Александар Вучић је упознат са ситуацијом и посвећен је у проналажењу решења.

"Службе су добиле наређења, и грађани треба да буду уверени да ћемо, као и до сада, штитећи грађане Србије и интересе ове земље, али и уз бригу за мигранте водити мигрантску кризу. Очекујем ускоро седницу Бироа за координацију служби безбедности", додао је Вулин.