Aa

Aa

Министар Вулин за Нову годину у Прихватном центру у Прешеву

Министар Вулин за Нову годину у Прихватном центру у Прешеву

Читај ми

ПРЕШЕВО - Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин честитао је Нову годину по Јулијанском календару свима који раде на збрињавању мигранта у Прихватном центру у Прешеву.

Како је истакао, они су многим стотинама хиљада људи вратили веру у људе, да се види да постоје људи који хоће да буду уз некога ко има муку, а да ништа не траже заузврат.

"Ово је прилика да пожелимо пуно среће, здравља, добра, да сви они који прођу кроз Србију запамте нашу земљу по добру, али за то није довољна само жеља, већ је потребан и рад. Све ово време, ми смо показали и доказали да смо организовани, хумани. Сви ови људи са којима славим вечерас јулијанску Нову годину показали су најлепше и најбоље лице Србије", рекао је Вулин Тањугу.

Захвалио је свим припадницима МУП-а, Министарстава одбране, здравља, рада, Комесаријата за избеглице, Црвеног крста, бројним волонтертима, донаторима, свима без којих не би било могуће водити камп у Прешеву и без којих, како је истакао, више од 600.000 миграната који су прошли кроз Србију не би били збринути, нахрањени, медицински чувани.

"Помажући овим људима, помогли смо себи да постанемо мало бољи људи и помогли смо целом свету да види колико је Србија богата добрим и честитим људима и колико Србија има чиме да се поноси. Ми смо доказали да не правимо разлику ни по вери, ни по нацији, ни по боји коже. Доказали смо да смо земља и да смо људи који ће се увек наћи другим људима у невољи", рекао је министар.

Обраћајући се запосленима и волонтерима у кампу у Прешеву, којих је тренутно око 300, Вулин је рекао да су многима спасили животе, а сигурно да су многим стотинама хиљада људи вратили веру у људе, да постоје људи који хоће да буду уз некога ко има муку, а да ништа не траже заузврат.

"Многе предрасуде су разбијене о нама, зато што сте ви били ту и показали како Србија може да изгледа. Много добра сте учинили и желим да вам се захвалим на смопрегору, на одрицању, упорности, доброти, колико разумете ове људе", рекао је Вулин.

Министар рада је свим грађанима Србије пожелео срећну Српску нову годину, пуно здравља, да будемо још бољи људи и ове године.

"Желим да увек запамтимо да је туђа мука и наша мука и да морамо да водимо рачуна о туђем детету, као што би водили рачуна о свом. Тако се постаје бољи човек, а Срби су то показали целом свету", нагласио је министар рада.

У Прихватном центру у Прешеву почела је да се ради нова амбуланта, фризерски салон, који ће децу шишати бесплатно, као и кафић - "кафе фри" у ком ће се мигрантима бесплатно служити кафа и чај, рекао је Тањугу координатор тог Прихватног центра Миленко Никић.

Истакао је да се увек ради нешто ново, да су недавно отворена и три нова посебна купатила за инвалиде, а постављена су и четири монитора за информације величине метар са два метра.

Додао је да су, такође, постављени изоловани шатори-чекаонице који се греју и цео систем је тако осмишљен да мигранти регистрацију не чекају на хладноћи, већ да прелазе из топлих шатора у шатор.

У кампу постоји седам индустријских веш-машина, које имају капацитет прања 1.000 ћебади дневно, а постоје и засебне кућице за породице, као и кутак за децу, где могу несметано да се играју, са обезбеђеним пеленама и храном за бебе.