Aa

Aa

Министар Вулин уручио кључеве санитетског возила

Министар Вулин уручио кључеве санитетског возила

Читај ми

НИШ - Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин је уручио данас кључеве санитетског возила, донацију владе Словачке, Заводу за хитну медицинску помоћ у Нишу која ће се користити и за збрињавање миграната.

За возило са претећом медицинском опремом издвојено је укупно 5,87 милиона динара.

"Желлим да захвалим Влади Словачке на наставку њихове великодушне помоћи када је у питању борби са последицама мигрантске кризе", рекао је Вулин новинарима.

Он је подсетио да то није једина донација Словачке Србији како би се лакше носили са последицама мигрантске кризе.

Министарство рада је препоручило да се управо граду Нишу додели ова помоћ зато што је Ниш, када је у питању мигрантска криза, увек био уз владу и спреман да прими сваког коме је помоћ потребна.

"Овде се смештају мигрантска деца, малолетници без пратње, али води се рачуна и о сваком људском бићу коме је помоћ потребна. Политика Владе Србије је да све што је потребно мигрантима обезбеди, али водећи рачуна о реалним оптерећењима свог буџета, али шта год да радимо то радимо тако да локално становништво може да осети корист од тога", истакао је Вулин.

Како каже, донирано санитетско возило ће превести више Нишлија него миграната и оно ће остати у Нишу.

"Као и сваки објекат који смо у Србији сазидали и препремили га за прихват миграната, остао је у локалној самоуправи и користи грађанима", рекао је Вулин.

Амбасадорка Словачке Дагмар Репчекова је та земља Србију помогла са око 15,4 милиона евра развојне помоћи.

Она је нагласила да је Словачка од примаоца помоћи постала давалац помоћи након уласка у ЕУ 2004. године.

"Иако смо мала земља, која се борила са трансформацијом привреде и незапосленошћу", нагласила је Репчекова.

Подсетила је да је Словачка помагала Србији након поплава 2014. године, као и за збрињавање мигрантске кризе.

"Давали смо и хуманитарну помоћ и од 2012. када смо дали прву помоћ која је износила 40.000 евра, у 2014. смо после поплава дали помоћ 421.000 евра и више од 370.000 евра прошле године за помоћ у мигрантској кризи. А ове године је то било само 15.000 евра, јер углавном купујемо ствари које од нас тражи Комесаријат за избеглице", навела је Репчекова додајући да је у те сврхе издвено укупно око 800.000 евра.

Директор Завода за хитну медицинску помоћ Словољуб Живадиновић је рекао да је још један санитет веома значајан за функционисање те здравствене установе додајући да сада укупно имају 36 санитетских возила.