Aa

Aa

Министар Вулин у предузећу OMNI S PLUS

Министар Вулин у предузећу OMNI S PLUS

Читај ми

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Александар Вулин, посетио је предузеће за професионалну рехабилитацију и запошљавање особа са инвалидитетом OMNI S PLUS doo у Београду, које се, између осталог, бави пословима у туризму и обезбеђивањем аутобуског превоза и свих врста трансфера. Предузеће OMNI S PLUS је послове одржавања хигијене свог возног парка поверило хуманитарној организацији „Дечије срце“, која је, заједно са Министарством за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, покренула програм радног ангажовања младих са сметњама у развоју под називом „Еколошко прање аутомобила“.


„Од почетка године запослено је 1.993 особе са инвалидитетом а намењено је 550 милиона динара за субвенције за њихово запошљавање. У односу на прошлу годину, 8,4 одсто особа са инвалидитетом је мање на евиденцији НСЗ, али нас то не задовољава. Ове године смо предвидели да 7.590 особа са инвалидитетом прође кроз различите обуке за тражење посла и друге мере које ће помоћи да буду запослени“, изјавио је министар Александар Вулин и нагласио да једна од ствари против којих треба да се бори цело друштво јесу предрасуде.
„Јако је тешко објаснити да послодавац неће да запосли ОСИ иако има потребу за тим радним местом и спреман је да плати пенале. Некада постоји објективан проблем, недостатак одређеног образовног профила за посао који би могла да обавља особа са инвалидитетом. Онда је ту држава која може да помогне, да преко НСЗ обезбеди обуку за стицање одређених вештина и знања. Али, обратите нам се и тражите помоћ, јер ми смо ту да помогнемо“, рекао је Вулин.
„Министарство ће и даље наставити да субвенционише зараде ОСИ, односно предузећа која запошљавају ОСИ, да плаћамо њихове пратиоце, обезбеђујемо репроматеријал, да помогнемо колико год можемо да би особе са инвалидитетом заузеле своје место у друштву. Најбољи начин да помогнете особи са инвалидитетом је да јој дате могућност да ради, да у складу са својим преосталим способностима помаже друштву и самом себи. Апелујем на све послодавце да запошљавају ОСИ, да уместо да плаћају пенале добију субвенцију од државе, да искористе ову велику и озбиљну шансу, а посебно сва социјално одговорна предузећа да склапају уговоре са предузећима која запошљавају ОСИ. Кад помогнете особи са инвалидитетом, нисте помогли само њој, помогли сте читавој њеној породици, помогли сте њеном окружењу, а и ви ћете бити бољи човек. Ако имате предрасуде према људском бићу зато што је у колицима или што је ментално недовољно развијено, а може да користи у процесу производње, онда је то нешто што говори лоше о нашем друштву и против тога морамо заједно да се боримо“, истакао је министар Вулин.