Aa

Aa

Министар Вулин у Дому за смештај старих лица у Смедереву

Министар Вулин у Дому за смештај старих лица у Смедереву

Читај ми

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Александар Вулин, посетио је Дом за смештај старих лица у Смедереву у коме су лекари Републичког фонда за пензијско и инвалидско осигурање вршили специјалистичке прегледе корисника.

Министар Вулин је том приликом рекао да је за унапређење квалитета услуга социјалне заштите издвојен значајан новац и да зато са оптимизмом очекује крај ове године када ће лиценцирање свих државних домова за старе бити завршено. „Ниједан државни дом за старе не може да се разликује од приватног дома, може да буде само бољи, лошији не може да буде никако. Зато улажемо у сваку од наших установа и сваки наш дом. Сваки дом за старе мора да буде изграђен и вођен у складу са највишим могућим критеријумима који су дефинисани законом. Зато улажемо у сваку установу Министарства и за те намене обезбеђена су значајна средства“, рекао је министар Вулин.
Обилазећи Дом за старе у Смедереву, Вулин је истакао да се и у том дому, као и у другима, користе и неке друге могућности да би се помогло корисницима, па тако лекари Фонда ПИО у своје слободно време, викендом, долазе у домове и прегледају кориснике. „Наши корисници, захваљујући овој акцији лекара ПИО фонда, неће морати да оду у Дом здравља Смедерево, неће губити време, стварати било какве непотребне трошкове. Циљ Министарства и Фонда ПИО јесте да све што радимо, радимо у корист наших корисника – ми долазимо код корисника, не морају они да долазе код нас“, рекао је Вулин.
Истакао је да социјална заштита мора бити доступна свима, без обзира у којој локалној самоуправи живели. Управо због тога, министартсво за рад је и ове године определило значајна већа средства у односу на прошлу за развој услуга социјалне заштите у свакој локалној заједници. „Ове године смо за те намене издвојили 700 милиона динара, прошле године 400 милиона, а годину дана пре тога свега 50 милиона динара. Држава води рачуна и све што створимо, све што зарадимо, остваримо, осетиће се управо у социјалној заштити, тамо где је помоћ потребна. Министарство је за услуге у Смедереву, геронтодомаћице, за боравак деце ометене у развоју, прошле године определило 8 милиона динара, а ове године 14 милиона динара“, рекао је министар Вулин.
Услуга лекара ПИО фонда намењена корисницима домова за старе успостављена је пре две године, током којих су лекари специјалисти Фонда прегледали неколико стотина корисника геронтолошких центара на територији целе Србије. До сада су офталмолошки, кардиолошки, неуропсихијатријски и ортопедски прегледи организовани у геронтолошким центрима у Шапцу, Апатину, Вршцу, Београду, Кикинди, Јагодини, Крушевцу и Обреновцу, а ова заједничка акција Фонда и установа социјалне заштите доприноси побољшању квалитета и обима услуга у социјалној заштити старих и хронично оболелих особа, као и других особа у стању социјалне потребе.


У мају затворено пет илегалних домова за старе

Вулин је рекао да се Министарство рада упорно и тврдоглаво бори против појаве илегалних домова за старе. „За дванаест и по година, колико постоји Инспекција социјалне заштите, пронађено је и затворемо 115 илигалних домова за старе. У последње две године, од нове администрације у Министарству, пронађено је и затворено 75 илегалних домова за старе, а само у мају месецу, затворено је пет илегалних домова. Наставићемо тако да се понашамо и апелујем још једном на све наше кориснике, посебно на њихову децу – немојте своје родитеље остављати у неусловним домовима, немојте их остављати тамо где немају лекара, здравствену заштиту, где није урађено све у складу са законом. У Србији има довољно смештајних капацитета за старије особе и нема ниједног разлога да се иде у илегалне домове за старе против којих ће се, понављам, Министарство рада упорно и тврдоглаво борити, као и до сада“, рекао је министар Вулин.
„Уколико грађани не знају да ли је дом легалан или не проверите на сајту Министарства за рад. Ако дом није на списку, онда није легалан, ако није легалан, доводите у огромну опасност оне који су вам најдражи, оне којима дугујете живот. Нико нема оправдање да свог родитеља остави у илегалном дому. Министарство ће наставити да се бори против илегалних домова за старе, у мају месецу затворили смо их пет, затвараћемо где год да се појаве, а са друге стране, даваћемо могућност да се домови отворе, да се испуне законски услови, нема разлога да било ко ради мимо закона”, закључио је министар Вулин.