Aa

Aa

Министар Вулин: У борби за рокове, заборавља се на безбедност

Министар Вулин: У борби за рокове, заборавља се на безбедност

Читај ми

БЕОГРАД - Од 25. септембра до 2. октобра ове године, седам радника је изгубило живот, зато што се није довољно водило рачуна о ономе што закон прописује, упозорио је данас министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин.

"У непрекидној борби да се постигну рокови, да се стигне урадити нешто на време, људи једноставно забораве да брину о ономе што је најважније, а то је безбедност и здравље на раду", рекао је Вулин током ванредног надзора градилиста "Београд на води" са инспекторима за рад.

Он је упозорио послодавце и раднике да се закон мора стриктно поштовати и стриктно спроводити и да ниједна одредба у закону није донета случајно, да је свака одредба ту управо да би заштитила најважније- здравље и живот сваког од учесника у радним односима.

"Тражим од послодаваца да спроводе закон, тражим од радника да га се придржавају, а Инспекција рада ће наставити и са већим напором да се закон стриктно поштује и спроводи и да бар број повреда буде мањи", рекао је Вулин.

Министар наглашава да је у току 2015. забележено 38 смртних повреда и тешких повреда на раду са смртним исходом, а за мало више од девет месеци ове године, број смртних повреда и тешких повреда на раду са смртним исходом је 40.

"Све ово сведочи о повећаној привредној активности, али то, нажалост, са собом носи и тешке последице, када је у питању безбедност и заштита на раду. Не води се рачуна о основним законским мерама, не штити се довољно радник, не води се рачуна да његово радно место мора да буде сигурно и безбедно", истакао је министар.

Вулин је навео да је Инспекција рада од 1. јануара до 30. септембра извршила 40.787 инспекцијских надзора, од тога 10.100 надзора из области безбедности и здравља на раду, оценивши да је 2015. била добра година за Инспекцију рада и да се може рећи да су до тада постигнути и оборени сви дотадашњи рекорди, али да је ова година, што се тиче Инспекције рада, далеко боља.

"Ове године смо у раду на црно затекли 13. 180 особа, прошле године их је било 10. 401, што је повећање од 26 одсто, а што је још важније, послодавци су на основу решења наших инспектора запослили значајно већи број особа него што је то урађено прошле године, тако да смо ове године, на основу решења наших инспектора, пријавили, запослили, увели у легалне токове 10. 975 особа, а прошле године их је било 6. 183", рекао је министар.

Он је апеловао на послодавце и раднике да стриктно поштују закон и одредбе о безбедности и здрављу на раду и истакао да је свака одредба ту управо да би заштитила најважније- здравље и живот сваког од учесника у радним односима.

Радови на "Београду на води" пример добре праксе

Радови на "Београду на води" одвијају се у најбољем могућем реду и може са задовољством да се каже да је "Београд на води" пример добре праксе, где су радници пријављени и где се води рачцуна о безбедности и заштити на раду, изјавио је министар Вулин.

Он је, у ванредном надзору градилишта "Београд на води" са инспекторима за рад, где није било неправилности у налазу инспекције, нагласио да Инспекција рада врло пажљиво проверава све велике инвеститоре и посебно све велике радове, где је ангажован велики број радника.

"Наше првенствено интересовање свакако јесу безбедност и заштита на раду", рекао је Вулин и додао да се на градилишту "Београда на води" води рачуна да се права радника свакако поштују, да су радници пријављени и што је, како је истакао, најважније - да се води рачцуна о безбедности и заштити на раду.

"Волели би када би и остали могли да се поведу за примером ''Београда на води'', рекао је министар и затражио од свих послодаваца да спроводе закон, од радника да га се придржавају и напоменуо да ће Инспекција рада наставити и са већим напором да се закон стриктно поштује и спроводи и да бар број повреда буде мањи.