Aa

Aa

Министар Вулин - Свет треба да види однос Србије према мигрантима

Министар Вулин - Свет треба да види однос Србије према мигрантима

Читај ми

АДАШЕВЦИ - За Србију је веома значајно да читав свет види како се односи према мигрантима, јер наша земља може да се похвали стандардима које је постигла и начином на који се бори са последицама мигрантске кризе, изјавио је данас министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин.

Он је у Адашевцима дочекао делегацију Парламентарне скупштине НАТО и показао им Прихватни центар, услове у којима бораве мигранти и упознао их са процедурама и бројем миграната, којих је тренутно 344 у Адашевцима.

"Србија није земља која је мигрантску кризу изазвала, Србија није земља која ће ту кризу решити, али у међувремену, бориће се да се дође до јединственог решења, које ћемо прихватити и спровести, а док то решење не дође, ми ћемо се понашати у складу са правилима које постављају и остале земље на мигрантској рути", рекао је Вулин.

Захвалио се гостима из НАТО на интересовању и, како је рекао, поштовању које свакодневно показују према политици Владе Србије и свему што је урадила за мигранте.

"За нас је веома значајно да читав свет види како се Србија односи према мигрантима, јер наша земља заиста може да се похвали стандардима које је постигла и начином на који се бори са последицама мигрантске кризе", рекао је Вулин, који је и председник Радне групе за решавање проблема мешовитих миграционих токова.

Истакао је да када су Словенија и Хрватска одлучиле да затворе границе, Србија је била принуђена да се понаша на исти начин, али је додао да сви људи који се налазе на територији Србије, имају право да затраже азил на њеној територији, да уђу у азилну процедуру и за то време ће им бити обезбеђено све што им је потребно.

"Имаће све - смештај, храну, медицинску, правну заштиту. Они који не желе да затраже азил на нашој територији, уз сарадњу са међународним организацијама моћи ће или да се врате у прву земљу одакле су дошли, или у земљу порекла", рекао је Вулин.

Додао је да ће Србија, у сваком случају, наставити да се понаша са највећим могућим стандардима према тим људима, као што би се, како је рекао, понашали према њима у било којој другој европској земљи.

Потпредседник Парламентарне скупштине НАТО Томас Мајкл Џоплинг, који је предводио делегацију ПС НАТО у Адашевцима, рекао је да је заиста импресиониран оним шта је српска влада радила, као и да је за 10 дана уредила прихватни центар, у ком прима велики број избеглица.

"Ми радимо на томе да смањимо прилив миграната и радимо све на томе. Иначе смо из 10 различитих земаља, и ово све кад се заврши, вратићемо се, разговараћемо са нашим парламентима, као и у ПС НАТО, пренећемо им наше утиске и да видимо како можемо да побољшамо ситуацију и да им кажемо да заправо видимо какве су последице затварања граница", рекао је Џоплинг.

Он је захвалио министру Вулину који их је "дочекао и све објаснио, као и Влади Србије, која је све учинила за ове мигранте".

Србија не улази у војне савезе

АДАШЕВЦИ - Политика владе Александра Вучића је да Србија не улази у било какве војне савезе, она је војно неутрална и наставиће тако да се понаша, изјавио је данас министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин.

Он је, заједно са делегацијом НАТО, предвођених потпредседником Парламентарне скупштине НАТО Томасом Мајклом Џоплингом, обишао Привремени прихватни центар у Адашевцима и том приликом истакао да ће Србија сарађивати са свима који могу да помогну да буде безбеднија и сигурнија, а да неће постајати део ниједног војног савеза.

"То је наша политика, она се неће мењати, а они који нису у стању изборима да пронађу баш ниједну другу идеју, ево нека се баве тиме, само, посао им је узалудан, куцају на отворена врата, Србија своју политику не мења", нагласио је Вулин, који је и председник Радне групе за решавање проблема мешовитих миграционих токова.

Додао је да у нашој земљи када је изборна кампања и онда када "немате другу политику, онда нађете нешто што би могло да замени то што немате програм, што немате идеју о економији, или резултате којима бисте се похвалили".

Подвукао је да је Србија војно неутрална земља, као и да је њена политика потпуно иста пре, за време и после избора.

"Политика ове владе Александра Вучића је да Србија не улази у било какве војне савезе, она је војно неутрална и наставиће тако да се понаша", изричит је Вулин.