Aa

Aa

Министар Вулин: Србија својом жртвом постала део највећих

Министар Вулин: Србија својом жртвом постала део највећих

Читај ми

БЕОГРАД - Свечаном академијом у београдском Народном позоришту вечерас је обележен 9. мај - Дан победе над фашизмом.

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин подсетио је да је тада победио слободан и храбрар свет у коме вреди живети и рађати децу.

Он је истакао да се генерација која је корачала 1945. заувек уписала међу победнике и да је Србија тада ушла у Европу.

"Није морала да чека деценијама, тада се уписала међу највеће и најбоље јер је изабрала да својом жртвом постане део највећих", истакао је Вулин.

Министар је подсетио да када је пре 71 годину потписан акт којим се завршава Други светски рат у Европи, свет је био сигуран да се ужас неће поновити.

"Данас видимо да се разбијају ћирличке табле, чујемо да у Јасеновцу и није било баш толико мртвих, да нису умрли од усташке руке, а и ако јесу, можда су умрли праведно и са циљем. Стојимо изнад јама и слушамо да јаме нису довољно пуне или да никада нису биле пуне", рекао је Вулин.

Вулин је казао да грађани Србије траже од "великих и моћних" да буду исто толико праведни и да погледају зло које се нескривено појављује и казни га.

Како је рекао, тражи се да се не умањују и не понижавају јасеновачке жртве.

"Ако не буде било никога да говори истину онда ће Јасеновац постати радни логор, а не најстрашније зверско окупљалиште и место ужаса од кога овај народ још увек дрхти", рекао је Вулин.

Он је додао да ако не буде више никог да настави традицију, полаже венце и говори истину, истина ће постати они "који над јамама урлају да нису довољно пуне" , те да се неће разликовати истина од лажи и историја од прекрајање историје.

Нагласио је и да нико нема право да поништи успомену на наше претке и да бесмисленим ревизијама од колаборациониста прави јунаке, од издајника хероје и да доведе у сумњу оно што је генерација победника урадила.

Свечаној академији у Народном позоришту присуствовали су представници Владе Србије, Војске Србије, Скупштине Србије, Српске православне цркве, дипломатског кора, удружења и грађани.

Организатор академије је владин Одбор за неговање традиције и ослободилачких ратова.