Aa

Aa

Министар Вулин: Србија поносна на храброст падобранаца

Министар Вулин: Србија поносна на храброст падобранаца

Читај ми

БЕОГРАД - Манифестација "Балкански скок пријатељства", одржана на аеродрому Лисичји Јарак, окупила је 130 падобранаца из 14 земаља, а министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин изјавио је да Србија ратове које је водила није ни тражила ни изазвала.

"У ратовима које смо водили, ратовима изазваним и доведеним без наше воље од много моћнијих и силнијих, показали да нам је стало до нашег народа, колико и до било ког другог човека", нагласио је министар обраћајући се падобранцима.

Вулин је рекао и да се Србија не стиди онога што је урадила и да је поносна на храброст коју су показали.

"Ја данас стојим пред најбољима, најхрабријима. Част ми је што сам пред вама и што могу да кажем да се ова Србија поноси вама, сваким својим борцем и никада више неће окренути главу од ниједног од вас. Поносни смо на вас, никада више Србија неће ни помислити, ни покушати да време које је иза нас представи као нешто чега треба да се стидимо", нагласио је министар.

Обраћајући се падобранцима, Вулин је рекао да не може да их назове ветеранима, јер то је латинска реч која значи ислужени човек.

"Ви нисте ислужени људи, ви сте ратници, борци, чувари своје домовине, традиције, успомена и имате још много да дате својој земљи и свом народу. Зато не могу да вас назовем ветеранима, већ могу само да вас поздравим оним штошати да време које је иза нас јесте- борцима", рекао је министар, који је данас искочио из авиона у тандему са инструктором Небојшом Јандрићем поводом те манифестације.

"Борци, падобранци, поносан сан што стојим пред вама, пред мајком хероја, што могу да кажем да само онај ко је видео рат, зна колико вреди мир, само онај који је запамтио и испратио најбоље, ко још увек кад склопи очи види лица безмерно млада оних који нису више са нама, зна колико цени људски живот", рекао је министар.

Нагласио је да зна да су они највећи гарант мира и највећи борци за мир, за Србију у миру, за свет у миру.

"Само онај ко је мајкама долазио у свечаној униформи да им преда синовљеву заставу и беретку, зна колико се вреди радовати дечјем плачу. Али знам да сте ви они који сте се одазвали позиву своје домовине и који зов своје домовине никада не би пречули. Хвала вам на томе, на примеру који сте дали генерацијама које долазе иза нас, на деци коју сте довели да виде у какве људе треба да одрасту", рекао је министар.

Према његовим речима, Срби никада нису делили људе, покушавали да кажу да туђе ране не боле, као и да смо народ који спусти главу пред трагедијом сваке мајке.

"Данас су са нама и људи из региона, падобранци, заљубљеници у небо и њима дајем ово парче неба и парче земље, а више од свега, дајемо им прилику да виде оно што је најбоље међу Србима и у Србији, а то су људи. Поносни на вас, знамо да ће и они бити поносни што су стекли такве пријатеље и о Србији ће мислити увек добро и боље, него они који у њој никада нису били. Ви сте наша истина, хвала вам за данашњи дан", рекао је Вулин.

Министар омладине и спорта Вања Удовичић нагласио је да спорт не прави разлике, већ уједињује, шаље ону поруку коју управо та манифестација шаље већ 22 године, а то, сматра, рука помирења, пријатељства, рука која шаље поруку и младим генерацијама.

"Да треба да наставе стопама оних који су нас задужили и треба да наставе у оном темпу у ком свако од нас жели да наша земља и целокупни свет иде. Мени је огромна част данас, кад стојим пред вама који сте задужили све нас младе, све нас које сте задужили да можемо уздигнуте главе да корачамо слободни нашим градовима, али и на поруци којој шаљете управо младим генерацијама", рекао је Удовичић.

Додао је да "Балкански скок пријатељства" уједињује више земаља, регион, свет и да зато са поносом може да каже да је почаствован да буде пред онима који су омогућили да будемо оно што желимо и да се развијамо.

Владика пакрачко-славонски Јован Ћулибрк активни је падобранац, а истакао је да то окупљање јесте да "покажемо шта смо, ко смо, зашто смо".

"Радимо посао који радимо од праискона- ставимо падобран на леђа и искочимо из авиона. Све друго су приче и долази потом", рекао је шаљиво владика.

Он је пренео благослов свих окупљених на Архијерејском сабору, који поздрављају и благосиљају манифестацију, и нагласио да се ничим у животу, осим свештеничким и монашким чином не поноси више, као црвеном беретком 63. Падобранске бригаде.

"Балкански скок пријатељства" одржава се од 1994. године и настао је сарадњом грчке уније резервних падобранаца и тадашње 63. падобранске бригаде.

Ове године догађај организују Падобрански клуб ветерана 63. падобранске бригаде "Архистратиг" и Ваздухопловни савез Србије, уз подршку Министарства омладине и спорта, Мининстарства одбране, Министарства за рад, запошљавање, борацка и социјална питања и Падобранског клуба "Феникс".

Манифестација је окупила 130 падобранаца из 14 земаља- Србије, Црне Горе, Словеније, Хрватске, БиХ, Македоније, Француске, Белгије, Русије, Немачке, Грчке, Израела, Мађарске, Бугарске.

Поводом манифестације, са 3.000 метара, из Цесне 182 искочили су и министар Вулин и мајка палог борца Горана Остојића, 83-годишња Јованка Остојић, у тандему са инструктором Миланом Тодоровићем.

Први скок падобраном

Министар Вулин је на манифестацији "Балкански скок пријатељства" искочио падобраном из авиона.

Вулин је искочио у тандему са инструктором 63. падобранске бригаде из Цесне 182 са 3.000 метара.

Другим падобраном у тандему скочила је мајка палог борца Горана Остојића, 83-годишња Јованка Остојић.

Вулин је нагласио да је поносан што је имао част да буде са њом, као што је поносан што други пут отвара ту манифестацију и што је са нашим падобранцима.

"Скок, као скок, мени је било задовољство, било ми је пријатно, али ја сам данас имао част да скачем са мајком палог борца и када гледам њену храброст, способност, да се тако носи са животом, да тако чува успомену на свог сина, да на тај начин свима нама покаже како треба живети живот и како носити успомену на најбоље који нису са нама. Шта је мени друго преостало?", рекао је министар након што је додирнуо земљу.

Мајци палог борца Јованки Остојић године нису сметале да искочи из авиона са 3.000 метара, а по доскоку рекла је да је то њен други скок, као и да је званични рекордер Европе, због висинског стуба и својих година.

"Тако да ми је овај скок као нешто познато, међутим, висина је велика и мислим да ми је била потребна кацига, мало сам заглувела, иначе све друго се лепо осећам. Немојте да мислите да имам страха. Ни за трен један", рекла је Остојићева.