Aa

Aa

Министар Вулин: Србија никада није била на погрешној страни

Министар Вулин: Србија никада није била на погрешној страни

Читај ми

БЕОГРАД - Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александара Вулин који је предводио државну церемонију у оквиру спомен комплекса гробља Ослободилаца Београда у Другом светском рату, поручио је данас да ниједна генерација у историји нашег народа никада није дала погрешан одговор и није била на погрешној страни.

Вулин је, после полагања венаца на спомен гробљу Ослободиоцима Београда и споменику Црвеноармејцу, рекао да се данас празнује ослобођење и Београд какав волимо и каквом серадујемо, али да се сећамо оних који су били пре нас.

"Историја Србије је историја непрекидне, огорчене борбе за слободу. Свака генерација је бар једном у свом трајању морала да да одговор да ли је спремна да плати највишу могућу цену да би била слободна и да би постојала", рекао је Вулин.

Према његовим речима, ни једна генерација у историји нашег народа никада није дала погрешан одговор и никада није била на погрешној страни света.

"Зато ми, њихови потомци, не смемо својим животима да обрукамо њихову смрт и да их компромитујемо. Оно што су генерације слободара и бораца за слободу учиниле и избориле пре нас", поручио је Вулин.

Он је истакао да наше право да живимо у слободи не сме никада да буде потрто, као и да не смемо да дозволимо да слобода, као највећа људска вредност, буде изгубљена или заборављена.

"Србија је одавно, не само пре 72. године, већ стотинама година раније изборила своје право да буде слободна. Увек је била суочена са великим и моћним који су сматрали да не може и не треба сама да одлучује о себи и бира своје пријатеље", рекао је Вулин.

Он је додао да су генерације у историји Србије то право избориле и да ми право да сами одлучујемо о себи никада нећемо ни уступити, ни заменити, ни изгубити.

Вулин се уписао и у Спомен књигу, где је навео: "Генерацији хероја, који су изборили слободу, заувек захвални потомци. Да будемо достојни њихове успомене. Смрт фашизму".

Председник Скупштине града Београда Никола Никодијевић рекао је да је данас веома значајан датум из наше историје.

Он је поручио да не треба да се стидимо своје славне прошлости и истинских хероја који су дали своје животе за слободу Београда, односно слободу у којој данас живимо.

"Јако је важно да се сваке године подсећамо, учимо и обележавамо датум из Антифашистичке борбе, зато што фашизам и данас није умро, већсе појављује у другим облицима", рекао је Никодијевић.

Венце су положили и представници дипломатског кора, града Београда, СУБНОР-а и удружења грађана.