Aa

Aa

Министар Вулин: Србија неће саму себе оптужити за ратне злочине

Министар Вулин: Србија неће саму себе оптужити за ратне злочине

Читај ми

ГОРЊИ МИЛАНОВАЦ - Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин изјавио је данас да се ратне одштете и одговорност за ратне злочине утврђују у судовима, а не законима, те да Србија сигурно неће донети закон којим ће себе оптужити за ратне злочине, за које је нису оптужили ни међународни, ни домаћи судови.

"Србија неће бити земља која ће самој себи доносити законе да би потврдила нешто што не само што није истина, него што ниједан суд није ни на који начин утврдио", рекао је Вулин, одговарајући на писмо копмесара Савета Европе за људска права Нилса Муижниекса.

Вулин је навео да је Србија земља у којој важе судске одлуке, у којој се ратне одштете утврђују на основу пресуда за ратне злочине, а да то раде судови, а не министарства, скупштина или закони.

Коментаришући примедбу да нису узети у обзир предлози цивилног друштва, Вулин је рекао да у Србији још последњу реч кад су у питању закони имају посланици Скупштине Србије, као највиши облик власти у земљи.

"Законе предлажу министарства, неке примедбе цивилног друштва смо усвојили, неке нисмо. Докле год постоји вишепартијски систем, у овој земљи одлучиваће посланици Скупштине Србије, а невладине оргнизације ће саветовати, предлагати, давати идеје, али ми нисмо у обавези да сваку идеју и савет прихватимо, не без Народне скупштине", рекао је Вулин.

Вулин је захвалио комесару што је, како је навео, приметио и признао да је нови Закон о правима бораца и породица значајно унапредио њихов положај и положај жртава рата територији Србије.