Aa

Aa

Министар Вулин: Србија је поносна на своју антифашистичку прошлост

Министар Вулин: Србија је поносна на своју антифашистичку прошлост

Читај ми

БЕОГРАД - Србија је поносна на своју антифашистичку прошлост, поручио је данас министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин у Дому Војске Србије где је обележена 75. годишњица оснивања Прве пролетерске Народноослободилачке ударне бригаде.

Србија је поносна на своју антифашистичку прошлост и захвална је борцима Народноослободилачке борбе који су створили земљу коју поштујемо и волимо и који су нас сврстали на бољу страну света, нагласио је Вулин.

"Прва пролетерска је у време када су много већи и много бројнији народи него што је наш, имала храбрости да се супротстави највећем злу тадашњег света. Фашизам је тада владао Европом у време када смо ми имали храбрости да покренемо устанак и када смо имали храбрости да се боримо за вредности које су одредиле судбину читавог света", рекао је Вулин Тањугу.

Он је поручио да Србија не може мирно да посматра како се у другим земљама антифашизам склања у страну, како се најмрачније идеологије поново усправљају и усташтво и фашизам поново јављају свуда око нас.

"Ово данас је прилика да подсетимо да смо увек били и да јесмо на бољој страни света и да свако онај ко се игра са мењањем историје и ко покушава да у овом времену занемари зло какво је био фашизам и ко покушава да то зло оправда, чак и врати, мора да буде свестан да ће увек имати противника у Србији и у свим антифашистима", нагласио је министар.

Председник СУБНОР-а Србије Душан Чукић подсетио је да је пре 75 година у Руду основана Прва пролетерска Народноослободилачка ударна бригада, на чијем челу је био Коча Поповић.

"Више од 1.000 малтене голобрадих младића било је на смотри пред врховним командантом Титом, а онда већ сутрадан ступили у борбу са многоструко јачим и бројчано већим непријатељем. То је после 7. јула, после прве устаничке пушке у окупираној Југославији била прва велика војна формација у оробљеној Европи, не рачунајући Црвену армију", рекао је Чукић.

СУБНОР Србије, каже његов председник, баштини те велике традиције наше велике Народноослободилачке борбе и даље ће високо носити барјак Србије за просперитет и борбу са фашизмом, који, сматра, буја у многим деловима света.

Прва пролетерска Народноослободилачка ударна бригада основана је 21. децембра 1941. у Руду, од четири батаљона из Србије и два из Црне Горе, са укупно 1.200 бораца, од којих је 625 погинуло, а 83 проглашена су за народне хероје.