Aa

Aa

Министар Вулин: Србија ће увек бити на правој страни

Министар Вулин: Србија ће увек бити на правој страни

Читај ми

БЕОГРАД - Полагањем венаца и одавањем почасти на Споменику ослободиоцима Београда данас је обележен Дан победе, а министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин је том приликом поручио да српски народ није погрешио страну и да никада није био на страни зла.

Вулин је рекао да је пре 71 годину Србија била на правој страни света и да је била сила победница.

"Српски народ никада није погрешио страну, никада није био на страни зла, зато било какво прекрајање историје и било какви покушаји рехабилитације квислинга наносе највећу увреду управо српском народу и историји, породицама страдалих, али и будућности српског народа," рекао је Вулин, који је истакао да само народ који се одрекне своје славне прошлости може да буде народ који је исписан из часног дела историје.

"Србија се никад неће одрећи своје прошлости и Србија ће своју будућност градити тако да буде достојна своје прошлости, да буде вредна предака због којих смо били на правој страни света и због којих смо се уписали међу најбоље и највеће", рекао је Вулин.

Он је истакао да Србија није постала део Европе данас, већ оног дана када је била на страни сила победница, оних који су се борили за добро, оних који су се борили против Јасеновца и Аушвица.

"Управо зато нас данас плаши и вређа, када слушамо оне који покушавају да смање број жртава јасеновачког геноцида и не само тога. Плаши нас и вређа када слушамо људе који постају део званичне политичке власти, који говоре да геноцида заправо није ни било, да су јаме биле недовољно пуне, или да их једноставно никада није ни било," рекао је Вулин.

Он је истакао да нас плаши и вређа када видимо успон фашизма и када видимо да се против фашизма не боримо сви на исти начин са истом одлучношћу и решеношћу.

"Србија ће увек бити на правој страни света и ова генерација неће дозволити да херојско дело њених предака буде изгубљенио," поручио је Вулин.

Он је у Књизи жалости записао:

"Поносни на претке. Победници и увек на страни добра и правде. Срби памте хероје. Човечанство им дугује слободу. Смрт фашизму''''.

Венце на Споменику ослободиоцима Београда положили и представници Министарства одбране и Војске Србије, Града Београда, СУБНОР-а, представници дипломатског кора, међу којима и амбасадор Русије Александар Чепурин, удружења, као и учесници "Бесмртног пука" у чијем маршу је учествовао и Вулин.

Чепурин је рекао да је ''Бесмртни пук'' одржан први пут у Сибиру, а да је циљ сећање на страдале.

Он је навео и да се ове године "Бесмртни пук" одржава не само у Русији, већ и у Паризу, Вашингтону...

''То је важно сећања на прошлост. Када имамо уважење према прецима, ка историји, победама тада ћемо имати и бољу будућност'', рекао је Чепурин.