Aa

Aa

Министар Вулин се састао са делегацијом Европског синдикалног института

Министар Вулин се састао са делегацијом Европског синдикалног института

Читај ми

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Александар Вулин, састао се данас са делегацијом Европског синдикалног института (ЕТУИ), коју је предводио директор Улисеш Гаридо, а састанку је присуствовао и председник Савеза самосталних синдиката Србије, Љубисав Орбовић, са сарадницима.


Улисеш Гаридо је истакао да развијање сарадње међу партнерима у социјалном дијалогу, размена искустава и примера добре праксе доприноси решавању проблема и бољем међусобном разумевању. Познато нам је, навео је директор ЕТУИ-а, да постоје проблеми у социјалном дијалогу и колективном преговарању када је реч о приватном сектору, али је у Србији социјални дијалог јако добар у јавном сектору, што није случај у другим европским земљама.
Гаридо је најавио да ће Европски синдикални институт у априлу следеће године организовати међународни семинар за обуку на коме ће, поред чланица, бити и представници десет земаља које су последње присупиле Европској унији, и позвао је нашег министра за рад да учествује на том скупу. ЕТУИ је, истакао је Гаридо, отворен за сваки облик сарадње са учесницима у социјалном дијалогу у Србији, а да држава синдикатима треба да омогући и помогне да користе фондове ЕУ који су им на располагању.
Министар Вулин је нагласио да синдикате, чланове међународних синдикалних организација, доживљава као амбасадоре наше земље, те да ће они увек имати подршку Владе за коришћење ЕУ фондова и развијање сопствених капацитета. У плану је, рекао је министар, да се ојачају или успоставе тамо где их нема локални социјално-економски савети како би се социјални дијалог и колективно преговарање развијали и на локалном нивоу. ЕТУИ је уважен европски синдикални институт и очекујемо да нам утицајем на своје чланице помогне да се побољша социјални дијалог и колективно преговарање, навео је Вулин.
Министар је истакао и да су синдикати сада, што раније није био случај, укључени у радне групе које раде на припреми закона, и да ће се убудуће о на тај начин припремљеним законима изјашњавати и Социјално-економски савет.
Председник СССС, Љубисав Орбовић, је похвалио сарадњу са министром Александром Вулином и премијером Александром Вучићем, као и, генерално, сарадњу са Министарством за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и другим министарствима, и истакао да су врло чести међусобни контакти и разговори.