Aa

Aa

Министар Вулин присуствовао обележавању Светског дана Црвеног крста

Министар Вулин присуствовао обележавању Светског дана Црвеног крста

Читај ми

Министар за рад, запошљавање борачка и социјална питања, Александар Вулин, је на обележавању Светског дана Црвеног крста и Црвеног полумесеца рекао да је Влада Србије и ове године одвојила 510 милина динара за помоћ у функционисању те организације.


Министарство, заједно са локалним самоуправама, финансира рад 77 народних кухиња у Србији које води Црвени крст. „Преко 36.000 корисника сваки дан добија оброк који је припремљен у складу са највишим стандарима. Управо због тога смо прошле године, заједно са Црвеним крстом, одвојили преко 50 милиона динара и обновили све народне кухиње, први пут од 1999. године, и сада функционишу по највишим стандардима. Прошле године је скоро 2.000 деце, корисника народних кухиња, послато о трошку Министарства на море и планину. Планирано је да се ове године то омогући већем броју деце од којих ће многа први пут видети море“, рекао је министар Вулин.
„Црвени крст је незаменљив партнер Владе РС, али и сваког грађанина ове земље. Кад год је тешко, Црвени крст је ту са преко 60.000 својих добро обучених волонтера. После елементарних непогода и несрећа, када се угасе камере и престане интересовање јавности, престане и прилив добровољаца који желе да помогну, осим када је у питаљу Црвени крст. Они увек остану до краја, никада ни један човек није био без његове пажње. Поносни смо на све волонтере Црвеног крста, на њихову храброст, хуманост и обичност“, рекао је министар.
Светски дан Црвеног крста и Црвеног полумесеца ове године се одвија под слоганом „Свуда за свакога – да ли сте знали?“
Обележавајући овај значајан датум Црвени крст Србије је представио програме и активности које спроводи у корист угрожених грађана, као и у циљу унапређења живота у заједници. Поред промоције хуманих вредности, едуковани волонтери Црвеног крста разговарали су са грађанима о давалаштву крви, деловању у несрећама и активностима службе тражења, о проблему трговине људима, али и здравствено-превентивним активностима и програму бриге о старијима.
Црвени крст, основан пре више од 150 година, највећа је и најстарија хуманитарна организација, а Црвени крст Србије је једна од првих 15 организација Црвеног крста основаних у свету.