Aa

Aa

Министар Вулин: Пресуда Ивановићу "силовање правде"

Министар Вулин: Пресуда Ивановићу "силовање правде"

Читај ми

КЊАЖЕВАЦ - Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин изјавио је данас да је пресуда Оливеру Ивановићу "силовање правде" и да је немогуће да ће она постати и правоснажна.

Вулин је оценио да је то наставак праксе по којој право увек устукне пред политиком.

"То није правоснажна пресуда, да је правоснажна то не би била правда већ силовање правде", рекао је министар новинарима у Књежевцу.

Како је навео, немогуће је да неко кога ниједан једини сведок није увео у догађај нити потврдио да се налазио тамо где су се дешавала кривична дела буде осуђен.

"Хајде да будемо сасвим рационални, ако је убица девет година је смешно мала казна. А ако није убица, као што није, како можете да га осудите на девет година", запитао је Вулин.

Он је навео да се боји да је то наставак праксе по коме право увек устукне пред политиком, али и праксе да кад год постоје сукоби унутар албанског политичког корпуса треба пронаћи неког Србина који треба својом главом, слободом да умири духове међу Албанцима.

"Јако ми је жао што српска судбина увек стоји негде иза политике и што Срби на Косову и Метохији не могу да верују правосуђу које може невиног човека да осуди на девет година", рекао је Вулин.

Према његовим речима, немогуће је осудити Ивановића на девет година, па ни на девет дана зато што није учинио апсолутно ништа од онога што му се ставља на терет.

"Ниједан сведок није потврдио и не постоји ниједан материјални доказ", рекао је Вулин.

Еулексово судско веће изрекло је раније данас у Основном суду у Косовској Митровици лидеру Грађанске иницијативе СДП Оливеру Ивановићу казну затвора од девет година због ратних злочина почињених 1999. године у том граду.

Остала четворица оптужених Срба - бивши полицијски пуковник МУП-а Србије Драгољуб Делибашић, професор Александар Лазовић, адвокат Илија Вујачић и правник Небојша Вујачић ослобођени су оптужби.