Aa

Aa

Министар Вулин позвао грађане да пријављују насиље

Министар Вулин позвао грађане да пријављују насиље

Читај ми

ЖИТИШТЕ - Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин позвао је данас грађане да пријављују насиље, додајући да ће мобилни тимови наставити да пружају помоћ породицама жртава у Житишту како на терену тако и у центру за социијални рад.

"Желим да још једном позовем све да увек пријаве насиље. Да пријаве било чије понашање које може да доведе до овако нечега", рекао је Вулин додајући да је трагедија прошла, али да последице нису и да зато постоје центри за социјални рад и читав систем.

Вулин је, после састанка са покрајинским секретаром за социјалну политику, демографију и равноправност полова Предрагом Вулетићем, начелником Средњобанатског округа Душаном Шијаном, председником општине Житиште Митром Вучуревићем и директорима центара за социјални рад у Житишту, Зрењанину и Новом Саду, рекао да су центри обишли све породице жртава са којима су разговарали више пута и то у складу са њиховим потребама.

Како је рекао, неће се престати са пружањем помоћи ни повређенима, али ни очевицима, односно свим породицама жртава и онима којима је помоћ неопходна.

Он је истакао да је немогуће да у општини величине Житишта нико није знао да човек који је изазвао трагедију поседује аутматско оружје и да баш нико није могао да јави полицији или неком другом органу да има аутоматско оружје у свом поседу.

"Да ли је могуће да смо толико отупели на опасност и да баш нико у томе није видео проблем. Да ли је могуће да се сви осећају као да је то нечији други проблем", запитао се Вулин апелујући на све да пријаве сваком органу такво понашање.

Према његовим речима, грађани такве особе могу да пријаве центру за социјани рад, лекару, просветном раднику, полицији и тужилаштву.

Он је истакао и да свако од тих органа има обавезу да региструје и пријави надлежном органу било какво понашање и било какву опасност с којом може да доведе до страшних последица.

Вулин је подсетио да је одржан састанак на нивоу Владе Србије на тему породичног насиља додајући да ће бити промена у законодавству.

Министар је, међутим, указао да промене у законодавству неће бити довољне уколико сви будемо прихватали да је насиље нешто што може да се деси, да не мора да се пријави , да оружје или било шта слично је заправо приватна ствар породице и појединца и да свако треба да окрене главу и гледа само свој проблем и своју кућу.

"Нема тог закона који може увести у сваку кућу у Житиштву или у Београу полицајца или социјалног радника или који може од нас да направи људе ако ми то престанемо да будемо", рекао је Вулин додајухи да морамо да пријављујемо насиље и да будемо једни уз друге.

Подсећајући да су формирани мобилни тимови који настављају да разговарају са људма, као и да је обезбеђено све што је потребно да и убудуће жртве трагедије у Житишту не остану саме и да имају коме да се обрате, Вулин се захвалио покрајнској влади, органима Скупштине општине Житиште, али и центрима за социјани рад Житиште, Зрењанин и Нови Сад, на помоћи и што су све време били са породцама.

Он је истакао и да људи оклевају да прихвате чињеницу да им је помоћ потребна.

Директорка Центра за социјани рад Зрењанин Јулија Бобек рекла је да је тај центар притекао у помоћ центру у Житишту.

"Када се трагедија деси људи су у шоку , тешко им је да причају о томе, али томе се мора разговарати и то се мора обрадити на адекватан начин", рекла је Бобек додајући да су мобилни тимови обишли повређене који су били смештени у болници у Зрењанину.

Она је навела и да за сада није било људи који су тражили помоћ.

"Мало времена је прошло од трагедије, али ми очекујемо да ће таквих захтева бити", рекла је Бобек.