Aa

Aa

Министар Вулин : Потребни радници за сезонске пољопривредне послове

Министар Вулин : Потребни радници за сезонске пољопривредне послове

Читај ми

СТАРА ПАЗОВА - Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин учествовао је данас у берби повртарских култура на пољопривредном газдинству Јовањица д.о.о. код Старе Пазове и изјавио да у Србији, и поред велике потребе, не постоји довољно интересовање људи за обављање сезонских пољопривредних послова.

"Ми у овом тренутку у Србији имамо 146.000 радно способних корисника новчане и социјалне помоћи, а на имањима као што је ово имамо мањак сезонских радника", рекао је Вулин новинарима након акције бербе у којој су му се поред запослених у министартсву придружили и представници институција које припадају том ресору.

Вулин каже да у Србији постоји стотине хиљада необрађене земље, па и оне у државном власништву.

"Све ово би морало да буде показатељ шта би требало да радимо и куда треба да идемо. Није могуће да имате толико велики број незапослених, људи на новчаној и социјалној помоћ, а да имате мањак радне снаге у сезони", навео је Вулин.

Према његовим речима, спроведена акција је леп начин да се јавности скрене пажња на сезонске послове за које постоји мало интересовање, иако зарада за обављање тих послова није занемарљива.

Како је речено, основна делатност газдинаства Јовањица је примарна органска производња 30 врста поврћа које се гаји у пластенику површине 9.000 метара квадратних и на отвореном, на површини већој од четири хекатара, што то газдинство сврстава у највеће органске повртаре у Србији.

То газдинство, према речима његовог директора Предрага Колувије, бави се органском производњом и пласманом пољопривредних производа у српске маркете.

"Током године произведемо 30 различитих врста поврћа на отвореном пољу и пластенику. Ове године имамо запослених од 20 до 30 радника, а недостаје нам 10-15", рекао је Колувија и нагласио да је циљ да се идуће године производња прошири тако да ће за обављање свих послова бити потребно 100 радника.

Како је навео, на том газдинству узгајује се различите повртарске културе попут више сорти парадајза, паприка, краставац, лук, шаргарепа...

Колувија је нагласио да се плате радника на том газдинству крећу од 36.000 динара, а да запослени који обављају канцеларијски посао имају плату и до 100.000 динара и додао да је, што се тиче запошљавања, више људи потребно за органску производњу и да су за самог произвођача зараде веће у тој врсти производње.