Aa

Aa

Министар Вулин: Поштујемо допринос рудара развоју земље

Министар Вулин: Поштујемо допринос рудара развоју земље

Читај ми

ЛАЗАРЕВАЦ - Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин честитао је данас рударима у Лазаревцу рударску славу Светог Прокопија и поручио да наши рудари и радници заслужују да се води рачуна о њима, о њиховој безбедности и заштити на раду, а да је у томе синдикат суштински партнер.

"Желим свим рударима и њиховом синдикату да честитам крсну славу, и пожелим им да је и ове и сваке друге године дочекају са својим породицама, са људима које воле, да је дочекају у бољој и увек праведнијој Србији и да свака година буде година коју вреди понављати", рекао је Вулин који је присуствовао литургији и резању славског колача.

Он је поручио да Влада Србије и Министартсво рада изузетно поштују допринос синдиката рудара развоју наше земље.

"Када су биле најгоре поплаве, када су била најтежа времена, рудари и њихов синдикат нису питали ни када, ни зашто, ни колико треба радити, већ су разумели да треба заједно да радимо више него икада да би читава Србија добила струју и наша Колубара прорадила", рекао је Вулин.

Тада су рудари, додао је, све успели да ураде у најбржем року, без приче и без кукања.

"Чиста храброст и чист рад су нешто на чему смо заједно требали да будемо захвални, да се сваки пут подсетимо како је то изгледало и да знамо на кога ова земља и ови људи треба да рачунају", рекао је Вулин.

Када се говори о рударским платама, подвукао је министар, увек треба да се сетимо колико се оне тешко зарађују и колико напора, труда и воље је било уложено када је заиста било најтеже, а нико није питао ни колико кошта ни каква ће бити дневница или накнада за прековремени рад.

"Само су питали шта треба да се уради да би Србија сачувала свој енергетски систем, струју и да би сви они који јесу и нису видели поплаве могли да наставе са својим животом", рекао је Вулин и додао да ће се кад год буде могао захвалити рударима и њиховом синдикату што су тада били на страни своје земље и несебично жртвовали себе за добробит земље.

Вулин је нагласио да Министарство рада као два суштинска приоритета поставља борбу против сиве економије, што је помоћ сваком запосленом, и борбу за безбедност и заштиту на раду.

Према његовим речима, за рударе је посебно значајна безбедност и заштита на раду, те је важно је да се сваки дан унапређује њихов положај и заштита људи који раде у најтежим могућим условима.

Иако је, како је рекао, на основу европских истраживања Србија у горњој половини земаља, тиме не треба да се задовољимо, већ морамо да будемо најбољи.

"Наш рудар, наш радник заслужује да се води рачуна о њему, о његовој безбедности и заштити на раду, јер људско здравље је најважније. У свему томе синдикат је изузетно потребан и суштински партнер", рекао је Вулин.

Он је замолио послодавце да увек добро размисле када говоре о синдикатима и да увек учине све сто је потребно да се рад синдиката не ограничава, већ подстиче, те да је његова препорука као ресорног министра, да у сваком предузећу треба да постоји синдикат.

"То законом не можете да наредите, нити да наредите некоме да се учлани у синдикат, али моја препорука сваком послодавцу је - помозите синдикату јер он вам је највећи савзник и много ћете лакше организовати производњу много ћете боље водити рачуна о интересима радника, а интереси радника јесу интереси послодавца", рекао је Вулин.

Како је додао, послодавци понекад то не разумеју, па доживљавају синдикате као препреку и противника, а понекад је то и држава радила, али је истакао да ко год то помисли није у праву.

Подсећајући да је Влада Србије потписала 18 колективних уговора у области које су из њене надлежности, те да је то највећи број за дуги низ година, Вулин је рекао да се сви поштују и да ће се поштовати, а да се он нада да ће и приватни сектор кренути тим путем.

"Надам се да ће колективно преговарање и колективна заштита радничких права, али и колективна заштита интереса послодавца, заживети у читавој нашој привреди и да ће и приватни сектор моћи да каже да је заштитио радника као што то ради и држава", рекао је Вулин.

Министри Вулин и Антић су у селу Рудовци положили венац на спомен-плочу рударима који су 1939. године учествовали у штрајку у јами "Пркосава".