Aa

Aa

Министар Вулин посетио петорочлану породицу Грбић

Министар Вулин посетио петорочлану породицу Грбић

Читај ми

ЈАГОДИНА - Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин посетио је данас, поводом Међународног дана борбе против сиромаштва, петорочлану породицу Јелене и Ивице Грбић у Јагодини и поручио да је Србија у 2014. години издвојила око 42 милијарде динара у борби против сиромаштва.

Вулин је нагласио да се Србија бори против сиромаштва у границама буџета и да је за разне видове из области социјалних давање, новчане социјалне помоћи, туђу негу, дечије додатке, смаштај у установе социјалне заштите..., прошле године издвојила око 42 милиајрде динара.

Вулин је новинарима испред куће Грбића, који су систему социјалне заштите, рекао да је у сепетмбру 101.000 породица примило новчану социјалну помоћ, односно 251.000 корисника, а 196.000 породица примило дечији додатак са близу 396.000 деце.

"Држава Србија брине, али то није довољно, није могуће решити сваки проблем, није могуће решити без повећања броја радних места. Зато све што радимо, радимо да би дошло до оправка привреде, већег броја радних места, да би се боље образовали, да би могли више, боље и кавлитеније да радимо и отварамо радна места", рекао је Вулин.

Законодавство, којим се бави Министарство рада, управо служи томе и у најскорије време ће бити донет закон о социјалном предузетништву, закон о вишковима хране, закон о финансијској помоћи породицама са децеом, најавио је министар и додао да "помоћ мора бит праведна и доћи до онога коме је потребна".

Према његовим речима, претходно Министарство и влада су обезбедили 270 милиона динара за фрункционисање Црвеног крста, за рад 84 народне кухиње са 36.000 корисника.

"Не можемо бити срећни што имамо 36.000 корисника народне кухиње, али мозмо бити поносни на то да у Србији нико не сме да остане гладан. Зато ћемо врло брзо, надам се, донети и закон о вишковим хране", рекао је ВУлин.

Вулин је оценио да "борба против сиромаштва није "борба за један дан, није борба владе, чак ни институција, већ борба друштва и цивилизације".

"Мени је драго што смо могли данас да помогнемо породици Грбић, да бар мало учинимо да им овај дан буде мало лепши, суштински да покажемо да бринемо", рекао је Вулин и навео да је његова порука солидарност, а да је то оно што недостаје.

"Све што је овде урађено, од кречења, столарије, кухиње, купатила, чишћења, све смо радили унутар система солидарности, мало смо на боље променили живот породице Грбић, показали да се стварно, уз помоћ добрих људи, нешто може променити", поручио је он.

Најмлађе од троје деце Грбића, данас је до пунолетства добило стипендију од 100 евра месечно, захваљујући људима који сарађују са манастиром Хиландар, и бицикл, поклон града Ваљева.

Министарство је, у циљу хуманијих и здравијих услова живота, обезбедило средства за изградњу купатила и обнову дела куће Грбића.

Купатило и кухињу опремила су предузећа за професионалну рехабилитацију и запошљавање особа са инвалидитетом "ДЕС" из Ваљева и "ДЕС" из Новог Сада.

Корисници новчане социјалне помоћи су на име социјалне укључености офарбали дворишна и улазна врата и уредили фасаду, а чишћење куће, после радова, обавили су радници Геронтолошког центра Јагодине.