Aa

Aa

Министар Вулин: Политика војне неутралности трајно опредељење Србије

Министар Вулин: Политика војне неутралности трајно опредељење Србије

Читај ми

БЕОГРАД - Министар рад, запошљавање, борачка, и социјална питања Александар Вулин данас је са централне државне церемоније поводом Дана примирја у Првом светском рату, поручио да је политика војне неутралности наше трајно опредељење.

Вулин је у обраћању рекао да српски народ није одлучивао о великим ратовима, ни у Првом ни у Другом светском рату, ратовима у бившој СФРЈ, нити у бомбардовању Србије да није тражио ниједан рат, али да је сваки свој мир ратом плаћао и да баш зато зна колика је цена мира.

"Ако већ нисмо могли да одлучујемо о својим ратовима Србија хоће овде и сада да одлучује како ће расти, развијати се и трајати и зато је политика војне неутралности наше трајно опредељење", поручио је Вулин.

Политика војне неутралности је, истакао је Вулин, наш начин да великима и моћнима кажемо да тражимо пријатеље где год да их има, а непријатељи ће нас, како је рекао, сами изабрати, а ми их нећемо ни тражити нити звати.

"Зато је та политика начин да кажемо да смо научили поуке из ратова који су нас десетковали и оставили убогаљене", подвукао је министар.

Таква политика, додао је, није изговор да се не боримо против терористичког зла него наша порука да смо ту где јесмо своји на своме, да не мислимо кретати нигде и ни на кога и да смо жељни само једне ствари:

"Да нам деца одрасту у лекаре, инжењере, песнике, ратаре... и да одхранимо једну генерацију која није упознала рат".