Aa

Aa

Министар Вулин открио бисту Гаврила Принципа у Бачком Јарку

Министар Вулин открио бисту Гаврила Принципа у Бачком Јарку

Читај ми

БАЧКИ ЈАРАК - Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин данас је у Бачком Јарку открио спомен-бисту Гаврилу Принципу.

Он је том приликом рекао да Гаврило Принцип "није ни терориста, ни убица, како желе неки да га представе, већ истински борац за слободу". "Да је којим случајем Гаврило Принцип рођен у другом народу, данас би о њему учили као о хероју и зачетнику слободе, али пошто је рођен у српском народу и пошто се усудио да пуца на велике и моћне, постоје неки који га називају терористом", рекао је Вулин.

Он је нагласио да је велика симболика у томе што је биста Гаврилу Принципу постављена у Бачком Јарку и откривена баш данас на дан када се обележава 69 година од колонизације када су у ово место дошли Крајишници.

Вулин је рекао да нико као прекодрински Срби тако безусловно и без критике не воли Србију.

Они, по његовим речима, добро знају колико им Србија значи јер је, како је казао, увек била "прибежиште и њихова стопа слободе". "И зато су прекодрински Срби пре 69 година , када су долазили у Бачки Јарак и друга места у Војводини и Срабији говорили да долазе кући, јер ово јесте њихова кућа", рекао је Вулин.

Он је на крају нагласио да докле год постоји сећање на Гаврила Принципа, Србија ће бити безбрижна и слободна. "Најлепша порука са овог места данас је послата тако што су житељи Бачког Јарка извели своју децу која се безбрижно играју у сенци бисте Гаврила Принципа а њихова безбрижност и слобода је и та најлепша порука", рекао је Вулин.

Иницијативу за постављање спомен-бисте у центру Бачког Јарка покренуло је Завичајно удружење Ливљана и Граховљана из тог места. Биста је рад академика Владимира Јокановића.

Током свечаности поводом Дана Бачког Јарка, који се обележава 11. маја, и годишњице од колонизације, окупљеним грађанима, поред министра Вулина, обратио се и председник општине Темерин Ђура Жига и члан Румунске академије уметности Милан Ненадић.