Aa

Aa

Министар Вулин - Олакшати живот инвалидима

Министар Вулин - Олакшати живот инвалидима

Читај ми

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин изјавио је да друштво мора да уложи већи напор како би особе са инвалидитетом живеле лакше и једноставније.

Морамо више бринути не само о њима већ и о њиховим породицама, помоћи им да нормалније живе, рекао је Вулин новинарима у Крагујевцу где је присуствовао међународном инклузивном фестивалу ''Ноте за све'', преноси Танјуг.


Оцењујући да постоје бројни облици инвалидитета који се не могу лечити, Вулин је рекао да зато можемо да лечимо друштво од немара, неосетљивости и бахатости и да фестивал у Крагујевцу служи у том правцу.

''Инклузија није само реч већ подразумева низ свакодневних покушаја да омогухимо особама са инвалидитетом да живе боље, једностваније и да буду део своје средине и заједнице'', рекао је Вулин.

Министар је додао да особе са инвалидитетом нису хендикеп друштва већ да они имају своје врлине и мане баш као и они који немају никакав облик инвалидитета.

Огранизатор инклузивног једнодневног музичког фестивала је Завод за смештај одраслих ''Мале пчелице'', а директор те установе Владица Станојевић рекао је да на њему учествује 18 учесника од којих су три из Вишеграда, Марибора и Подгорице.

''Нашим корисницима који су врло креативни много значи ово дружење особа са инвалидитетом'', истакао је Станојевић.

Руководилац за рехабилитацију у том заводу Бојана Петровић рекла је да та установа има 504 корисника и да се у раду са њима посебан значај придаје њиховој креативности и то у радионицама за домаћу радиност, грнчарство, као и кројачка и корпарско плетарска радионица.

Директор Дома ''Даница Вогринец'' из Марибора Марко Славич каже да су у тој установи смештени млади од 15 до 30 година.

''Можете само замислити коилико су људи креативни. Путовали смо цео дан, а они су били пуни снаге, енергије и мотивације како би учествовали на овој манифестацији'', рекао Славич.

Инклузуивни музички фестивал организује се пету годину за редома, а први пут је међународног карактера.

Циљ фестивала је промоција различитих активности и талената корисника Завода за смештај одраслих у Крагујевцу и сродних институција из Србије и региона.

На фестивалу ће се представити хорови, фолклорне групе и културно уметничка друштва из уставнова социјалне заштите, као и из основних школа и других институција.