Aa

Aa

Министар Вулин: Око 4.000 људи затражило субвенцију за самозапошљавање

Министар Вулин: Око 4.000 људи затражило субвенцију за самозапошљавање

Читај ми

БЕОГРАД - Са евиденције НСЗ ове године запослено је 232.245 лица, а близу 4.000 људи затражило је субвенције за замозапошљавање, изјавио је данас министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин.

''Ове године је 232.245 лица са евиденције НСЗ запослено, док је кроз активне мере запошљавања прошло 141.000 лица. Запослено је 5.320 особа са инвалидитетом што је далеко најбољи резултат Националне службе до сад'', рекао је Вулин новинарима на обележавању Дана НСЗ.

Наводећи да смо ову годину почели са стопом незапослености од 19 одсто, Вулин је истакао да се година завршава са стопом незапослености од 13,8 одсто.

''То јесте разлог за задовољство. Наравно то никада није довољно и ми тежимо да постигнемо бар европску стопу незапослености, негде око 11 одсто и да то спуштамо'', рекао је Вулин.

Како каже, посебно радује то што је близу 4.000 људи затражило субвенцију за самозапошљавање.

Према његовим речима, то значи да се враћ предузетнички дух код нас.

''Људи су спремни да изађу на тржиште и имају довољно поуздања и поверења у државу и у услове који их очекују да могу да се упусте у оно што се зове приватно предузетништво и самозапошљавање'', рекао је Вулин додајући да је значајно то што се мења дух и однос према предузетништву.

Министар је оценио и да је НСЗ дала свој велики допринос.

''По први пут НСЗ се финансира из реалних извора, а не из буџета. Финансира се из доприноса и то говори о повећању и побељшању предузетничке активности'', рекао је Вулин.

Он је истакао да су уведене још неке промене па су тако по први пут као теже запошљиве категорије препознате жртве трговине људима и породичног насиља, као и деца палих бораца.

''НСЗ се мења на боље и резултати су бољи'', рекао је Вулин.

Подсећајући да се идуће године Законом о социјалној заштити предвиђа радна активација корисника новчне социјалне помоћи, он је истакао да ће НСЗ добити велику и важну улогу.

''Више нећемо третирати радно способне кориснике новчане социјалне помоћи као социјалне случајеве већ ћемо их третирати као незапослена лица коме је потребна помоћ, а ту помоћ мора и може да им пружи НСЗ кроз потписивање уговора са локалном самоупрвом и прављење индивидуалног плана њихове радне активације'', рекао је Вулин.