Aa

Aa

Министар Вулин обишао децу у Дечјем одмаралишту Црвеног крста

Министар Вулин обишао децу у Дечјем одмаралишту Црвеног крста

Читај ми

БАОШИЋИ - Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин посетио је данас децу која су на одмору и опоравку у Дечјем одмаралишту Црвеног крста Србије ''Крста Ђрђевћ'' у Баошићима и том приликом је рекао да је министарство и ове године обезбедиило 10 милиона динара за 325 дечака и девојчица из социјално угрожених породица.

Како је рекао, тим малишанима је ово прилика да проведу једно лепо лето, упознају се са вршњацима, науче нешто, али и више од тога.

"То је прилика да науче да их њихова држава воли и поштује, али и да то што се сада налазе у стању социјалне потребе није нешто што не може да се промени", додао је Вулин.

Како је истакао, то је прилика да науче да их поштујемо и волимо без обзира на економски положај њихових родитеља.

''Они овде нису деца из социјално угрожених породица или средина, већ мала драгоцена бића која се боре за своју срећу. То су људска бића која заслужују достојанство'', рекао је Вулин који је обишао радонице прве помоћи, ликовну радионицу, радионицу реалстичног приказа повреда, стања и обољења...

Министар се захвалио Црвеном крсту на преданом раду, штедњи и поштовању буџетских средстава која долазе из владе.

''Успели смо да уштедимо значајна средства и без икаквог ребаланса, повећања количине новца, новог трошења и било каквог задужења. Успели смо да обезбедио новац у износу од око 20 милиона динара за више од 1.000 дечака и девојчица који ће ово лето, по први пут, организовано провести у нашим одмаралиштима на територији Србије'', рекао је Вулин.

Он је навео да ће више од 1.000 дечака и девојчица из социјално угрожених породица, али и оних са посебним потребама заједо са родитељима и пратиоцима са Црвеним крстом и владом провести лето у дечијим одмаралиштима у Србији.

''Влада Србије ће наставити да води рачуна о најугроженијима, о свакоме коме је помоћ потребна, а за мене као ресорног министра нема веће радости и привилегије него када видим очи ове деце, шта су научили и да се враћају као људи који имају наду да ће сутра бити боље'', рекао је Вулин.

Он је навео и да ће увек деца са КиМ имати свој простор и детињство где год Србија може о томе да одлучује, а посебно деца из енклава, чије детињство пролази у једном затвореном суровом свету у коме дете са четири, пет година, већ научи до које улице сме да говори својим језиком.

''Ми ћемо као влада успети и моћи ћемо да кажемо да смо свој посао када је КиМ у питању привели крају када вршњаци из центране Србије буду слободно одлазили у енклаве где живе Срби на КиМ и били слободни и осћали да је живот исти и у Грачаници и у Суботици'', рекао је Вулин.

Како је рекао, када то будемо успели онда ће и Бриселски споразум и све што радимо дати своју праву меру и показати своју суштину.

Председник Црвеног крста Србије Драган Радовановић изразио је захвалност за значајна новчана средства од 10 мииона динара које је министарство обезбедило за боравак деце корисниике народних кухиња старости између седам и 14 гоина из средина у Србији.

''То су значајна средства која омогућвају да ова деца проведу део свог живота у једном лепо окружењу, да науче многе ствари које ће им бити корисне за живот као што су коришћење компјутера, прављење слика, историјат Црвеног крста, хуманитарно право, прву помоћ....'', рекао је Радовановић.

Он је истакао да це ове године у одмаралишту у Баошићима боравити 1.483 деце из социјално угрожених средина.