Aa

Aa

Министар Вулин обишао Црвени крст у Бујановцу

Министар Вулин обишао Црвени крст у Бујановцу

Читај ми

Током обиласка просторија Црвеног крста Бујановац у којима се обавља припрема и подела оброка за 1.200 корисника народне кухиње, министар за рад, Александар Вулин, рекао је да Влада Србије обезбеђује храну за више од 36.000 најугроженијих којима је помоћ потребна и који топао оброк добијају у 77 народних кухиња широм Србије.


Вулин је истакао да је народна кухиња у Бујановцу једина у чијем финансирању локална самоуправа не жели да учествује и да, упркос томе што има више од 1.200 корисника, општина Бујановац до сада није уложила ни један једини динар у њено функционисање. У преосталих 76 народних кухиња Влада Србије заједно са локалним самоуправама обезбеђује оброке онима којима је то најпотребније.
„Влада Републике Србије не дели оне којима је помоћ потребна на Србе, Роме или Албанце. Хиљаду двеста оних којима је помоћ потребна морају да добију своје парче хлеба, морају да га добију сваки дан, без обзира на то које су вере или националности. Јако сам тужан што локална самоуправа у Бујановцу не брине о тим људима и не занима их њихова патња.“
Министар Вулин је навео да Центар за социјални рад у Бујановцу има више од 4.000 корисника, а од тога око 1.000 њих прима новчану социјалну помоћ, а још 400 особа додатак за помоћ и негу другог лица.
Влада Србије је прошле године из наменских трансфера за помоћ у заједници за најугроженије категорије грађана општини Бујановац обезбедила 3.597.000 динара, а ове године тај износ премашује 6.297.000 динара.
„Влада Републике Србије води рачуна о свакој локалној самоуправи, о сваком грађанину на њеној територији, док општина Бујановац није у стању да води рачуна о 1.200 грађана на својој територији. За функционисање народнe кухиње у Бујановцу Влада Србије је издвојила 17.100.000 динара и поред тога обезбедила још милион динара за обнову опреме те народне кухиње, и никада неће делити људе по нацији већ ће за сваког угроженог грађанина обезбедити потребан оброк.“