Aa

Aa

Министар Вулин: Нема говора о депортацији миграната

Министар Вулин: Нема говора о депортацији миграната

Читај ми

БЕОГРАД - У Прихватном центру у Прешеву има око 1.000 људи, они се налазе тамо и нема говора о депортацијама, изјавио је данас министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин.

"Ако има депортација из Србије, зашто они нису депортовани? Таквих лажи ће увек бити, оне су злонамерне и усмерене на то да држава Србија изгледа лоше, да се најхуманија и најорганизованија држава у Европи прикаже као лоша и то се намерно ради", рекао је Вулин новинарима приликом премештаја око 250 миграната из барака на аутобуској станици аутобусима које је обезбедила влада у прихватне центре.

Вулин је рекао и да је, док се чекало да крену аутобуси, добио информације да су поједине НВО обилазиле аутобусе, улазиле у њих и говориле избеглицама и мигрантима да се управо воде у депортацију.

"Можда да би прали своју савест, јер они заклоњени иза жица и ограда критикују земљу која нема ни жице ни ограде и земљу која обезбеђује максимум људских права и понаша се европскије од било које европске земље", нагласио је министар.

Према његовим речима, око 90 одсто миграната у Србији налазе се у регуларним прихватним капацитетима, али за то, оцењује, никог није брига и то се никога не тиче, "а они који одбијају да буду у прихватним капацитетима, они су једина тема".

"Е па нису. Наравно, трудићемо се да свако од ових људи добије смештај, заштиту", каже министар и додаје да позив за одлазак у прихватне центре важи за све мигранте и да се зими нико неће играти ничијим животом, здрављем.

"Нико не треба да остане на улици, уколико неће да остане на улици, за сваког од њих важи позив, нека се јаве, најмање четири пута дневно се они обилазе и говори им се, објашњава шта могу да ураде, где могу да иду, позив је отворен, места има за све", јасан је министар.

Вулин каже да постоје злонамерни покушаји да се држава Србија прикаже као нехумана, да се прикаже као да личи на неке друге земље, и те покушаје оцењује као злонамерне, ружне и истиче да они чине највећу увреду грађанима Србије, "који су показали велико стрпљење, достојанство и разумевање за ове људе".

"Постоје слике људи који у реду чекају ручак, а како да га добију - да трче једни преко других, да јачи узимају од слабијих, да нема организације, да буде стампедо, да се отимају за парче хлеба. Као што смо гледали на границама ЕУ, када им се бацају сендвичи као псима, хоће ли тако да изгледа Београд? Е па неће", наглашава министар.

Истиче да није лепа слика када се стоји у реду, али наводи да је то организован ред за парче хлеба, за топао оброк и да од тога не треба правити ружну слику Србије, те да, свако ко ружно говори о Србији и њеном односу према мигрантима, заправо ружно говори о грађанима Србије.

"Овде се није десио ниједан једини инцидент за ове три године, на расној, верској, националној основи. За то можемо да захвалимо грађанима Србије и када приказују ружне, неистините слике о грађанима Србије, о држави, онда се показује злу намера, показује се да се не поштује и не цени оно што је урадила држава Србија и оно што свакодневно раде њени грађани", сматра Вулин.

Он је захвалио свима, посебно медијима и НВО са Запада, који се брину за положај миграната у нашој земљи и замолио да свој "несумњиви утицај" употребе према владама својих земаља, да "омогуће да бар неколико хиљада миграната оде одавде на опоравак у те боље и развијеније земље".

"Тамо ће боље и сигуран сам, богатије водити рачуна о њима, да им омогуће да бар 5-6 хиљада људи оде на опоравак у неку од земаља ЕУ из којих долазе ови медији, НВО и наравно из Велике Британије, која није више у ЕУ, али њени медији се веома интересују за стање миграната овде, желим да замолим да њихов велики утицај искористе и омогуће то људима", каже министар.

И наравно, додаје Вулин, да отворе границе ЕУ за све те људе, на чему ће им Србија бити веома захвална, а и ти људи, како је рекао, веома ће то ценити, те "стотине хиљада њихових рођака у Авганистану и Пакистану са великим нестрпљењем очекују тај знак хуманости и да се то коначно деси и то ће највише ценити".

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић истакао је да се још током лета упозоравало да окупљања по парковима нису добра, не зато што то смета нечему, већ зато што држава тамо нема могућности да пружи услове људима, те да је прва киша показала да је влада била у праву.

"Сада, када је почео снег, ово су људи које само молимо да поступе по ономе о чему причамо већ шест месеци, али јако је тешко, када имате кампању људи који иду и обилазе једног по једног мигранта, те људе плаше да не иду тамо где је лепо, топло, удобно, него останите тамо где вам пада снег. Не разумем, не схватам шта је идеја, да ли треба неко од ових људи да се разболи? Ми желимо да их сместимо негде где је нормално и топло", каже Стефановић.

Он је замолио све да престану са кампањом која ће угрозити здравље миграната. "Ако њима објашњавате да им је боље на снегу него на топлом, онда се надам да ће се ти који их то саветују преселити са њима на снег", рекао је Стефановић.