Aa

Aa

Министар Вулин: Нећемо смањивати број радника у социјалној заштити

Министар Вулин: Нећемо смањивати број радника у социјалној заштити

Читај ми

НИШ - Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин рекао је данас у Нишу да неће бити смањивања броја радника у области социјалне заштите.

"Рационализације ће бити, другачије ћемо се распоређивати", казао је Вулин и додао да неће свако радно место, после одласка неког у пензију, бити аутоматски попуњено.

У систему социјалне заштите ради више од 8.000 људи који брину о корисницима којих је преко 700.000, навео је Вулин на октобарским међународним сусретима професионалаца у области социјалне заштите који по 21. пут организује Центар за социјални рад "Свети Сава" из Ниша.

Вулин је рекао на скупу и новинарима да је у последњих годину и по дана у систем социјалне заштите уложено знатно више средства у односу на 2012. и 2013. годину.

У 2014. и 2015. години у опрему и иградњу, као помоћ установама социјалне заштите, уложено је 684 милиона динара, док је 2012. и 2013. године уложено 416 милиона динара, прецизирао је министар.

Вулин је рекао да није ни један једини динар смањен у систему социјалне заштите, корисници остварују своја права на време и без смањења износа помоћи.

Он је напоменуо да законским решењима настоје да систем социјалне заштите учине ефикаснијим и праведнијим.

У припреми су Закон о социјалној заштити, о финансијској подршци породицама са децом, измене и допуне породичног закона, Закона о дечјем омбудсману (завршен је преднацрт), казао је министар.

Он очекује да неки од тих закона у скупштинску процедуру уђу до краја ове године, а да ће неки морати на пролеће.

"Законодавна активност коју смо ми предузели није нешто што је карактерисало систем социјалне заштите у претходним деценијама", оценио је Вулин.

Он је напоменуо да систем мора бити ефикасан и праведан, да онај који прима помоћ то не добија зато што је "нашао рупу у закону" већ зато што му је та помоћ неопходна.