Aa

Aa

Министар Вулин на састанку о спомен комплексу Старо сајмиште

Министар Вулин на састанку о спомен комплексу Старо сајмиште

Читај ми

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин, састао се данас са члановима Комисије за утврђивање програмских садржаја и давања предлога за управљање меморијалним комплексом на Старом београдском сајмишту, Епископом Славонским Јованом Ћулибрком Јованом, др Богољубом Шијаковићем из Радне групе за писање закона о Сајмишту, рабином Исаком Асиелом, председником Савеза јеврејских општина Србије др Рубеном Фуксом.

Састанку је присуствовао и директор јерусалимског Центра Симон Визентала др Ефраим Зуроф, којем је јуче уручено одликовање којим га је наградио Председник Србије, а који је на челу међународног саветодавног тела за Старо Сајмиште
Министар Вулин и чланови Комисије разговарали су са др Зурофом о раду Комисије и посебно о нацрту Закона о будућем меморијалу. Ефраим Зуроф је истакао је да је доношење Закона о Старом Сајмишту веома значајно за српски, ромски и јеврејски народ, да је добро што је урађен први текст нацрта Закона и да нам сада, прво на Комисији за Сајмиште, предстоји процес дискусије о тексту Закона, који мора да искористи одговарајућа искуства и стандарде развијене у меморијализацији страдања у свету.
Посебно се разговарало о ономе шта Савез јеврејских општина сматра да треба да се нађе у Закону, а шта је Савез формулисао у два документа која је доставио Комисији за Сајмиште, о чему ће бити речи на следећој седници Комисије.
На састанку је изражено жаљење што је у јавност доспела радна верзија текста Закона која је тек требало да прође Комисију за Сајмиште, те се расправа води о незавршеном документу, често и без читања документа, али ће се ставови изражени у јавности свакако узети у обзир у раду Комисије за Сајмиште приликом припреме текста будућег Закона. Када текст нацрта Закона буде спреман, он ће бити пуштен у редовну процедуру, што укључује и јавну расправу.