Aa

Aa

Министар Вулин на прослави славе у Зочишту код Ораховца

Министар Вулин на прослави славе у Зочишту код Ораховца

Читај ми

ОРАХОВАЦ - У манастиру Светих врача, Козме и Дамјана у Зочишту код Ораховца данас је обележена манастирска слава којој су присуствовали између осталих министар у Влади Србије Александар Вулин и официр за везу са Приштином Дејан Павићевић.


Велики број верника је присуствовало литургији коју је служио јеромонах Михаило уз саслужење игумана манастира Св. Врача Козме и Дамјана Стефана и свештенослужитеља из епархије рашко-призренске.

У Зочишту је било свечано и због завршетка обнове манастира који је посвећен светитељима Козми и Дамјану а који је пострадао у мартовском погрому 2004. године а чију обнову је највише помогла Канцеларија за Косово и Метохију.
На то је у беседи након литургије подсетио јеромонах Михаило који се захвалио Влади Србије.
“Хвала нашој Влади и држави Србији која је помогла и финансирала комплетну обнову манастира и нарочито Канцеларији за КиМ али и нашем министру Александру Вулину који је имао снаге и времена да прво дође у Св. Архангеле а потом и Зочиште и који је помогао да се доврши обнова звонаре и ових конака,”- рекао је он.
Михаило, иначе игуман манастира Св. Архангела код Призрена, захвалио се и свим осталим ктиторима који помажу обнову нагласивши “да се тако уписују у књигу вечности”.
Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александра Вулин изјавио је новинарима у порти манастира у Зочишту рекао да је ово велика светиња, да се Срби овде из године у годину све више окупљају, око своје цркве, вере и себе самих.
Тамо где је манастир уништен и где је запуштен нема ни Срба, рекао је он додајуци да тамо где су обновљени манастир и црква тамо се вратио и живот.
Ово је начин да покажемо да смо ту одувек, да не мислимо да идемо и да ћемо бити ту још дуго, много дуже него што би волели они који су 2004. године и раније покушали да етнички очиште Косово и Метохију од Срба, поручио је Вулин.

Храмовној слави у манастиру у Зочишту присуствовао је и владин официр за везу са Приштином Дејан Павићевић који је казао да је видљив другачији однос државе Србије према свему и да се нада да ће то бити пресликано и овде на КиМ.
Доста порука, био човек веран или не може наћи у хришћнству и мислим да их налазимо, мислим да нам се оне дешавају сваки дан, рекао је Павићевић.
Ево опет је држава Србија добила камен па вратила хлебом. Опет нам се то дешава али једноставно мислим да од те политике не треба одустати и како каже премијер Александар Вучић наша рука је испружена, рекао је он.
Само нас немојте понижавати, хоћемо да разговарамо да се боримо да учинимо све за добробит народа, али нећемо дозвилити понижење ни грађана ни Републике Србије, истакао је Павићевић.
Манастир Светих Врача је саграђен у 14. веку пострадао је у мартовском погрому 2004. године.

Забринут због насиља на Косову и Метохији

Вулин је рекао да је јако забринут због серије инцидената који се последњих дана дешавају на Косову и Метохији и да ескалација насиља у покрајини није случајна.

Ја сам јако забринут, рекао је Вулин новинарима у Зочишту код Ораховца, истакавши да ескалација насиља на Косову и Метохији никада није случајна и да се увек дешава са поводом и са неким циљем.

“Бојим се да све ово што се сада дешава и ова изненађујућа ескалација насиља, има везе и са преговорима и са формирањем Специјалног суда, да има везе са унутрашњо-политичким односима унутар албанске популације. Срби нису дужни и не смеју да испаштају због тога”, рекао је он.

Ово што се дешава ових дана, не само да је за сваку осуду, него је страшан неуспех међународне заједнице, оценио је Вулин коментаришући последње инциденте који су се догодили на КиМ.

“Ово је петнаеста година како међународна заједница влада овом територијом на основу Резолуције 1244 и још увек нису у стању да заштите ни Србе повратнике. Још увек нису испунили своју прву обавезу да ће обезбедити равноправан повратак свима без обзира на националност”, казао је Вулин.

Како да обезбедите повратак када на исту кућу у околини Клине пуцате три пута, када јуче пуцате на људе који су изашли да са породицом уживају у планини, како да обезбедите повратак, запитао је Вулин.

Он је нагласио да 15 година међународна заједница овде има десетине хиљада војника и да је потрошила милијарде долара а да Срби још увек не могу да се врате у своје куће. “То је страшан неуспех међународне заједнице”, рекао је Вулин.