Aa

Aa

Министар Вулин на обележавању Дана сећања на жртве Холокауста у Београду

Министар Вулин на обележавању Дана сећања на жртве Холокауста у Београду

Читај ми

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Александар Вулин, присуствовао је вечерас Свечаној академији поводом Дана сећања на жртве Холокауста у Београду коју су организовали Јеврејска општина Београд, Град Београд и Б'неи Б’рит Ложа Србија на Старом сајмишту, месту некадашњег логора.


Министар Вулин је истакао да је Србија поносна на своју традицију, на своју историју и победничку прошлост, да је Србија поносна на будућност која произилази из победе и чињенице да је увек била на правој страни. „Свака рана јеврејског народа је рана српског народа, свака радост јеврејског народа је и радост српског народа. Борба јеврејског народа за слободу, независност и самосталност је и борба српског народа за слободу, независност и самосталност. Срби никада нису прихватили да ће Београд бити град без Јевреја, јер ово је град Јевреја, ово је земља Јевреја, ово је земља за коју су заједно са Србима делили добро и зло и ми то никада не можемо да заборавимо. Никада не можемо да не осетимо понос што смо народ који је заједно са Јеврејима можда и највећи страдалник у Другом светском рату“, рекао је Вулин.
Министар је истакао да су српски и јеврејски народ народи слободе и поноса. „Ова генерација неће пропустити да одужи свој дуг прецима. Неће пропустити да одужи дуг према храбрим Србима и Јеврејима који су се борили за слободу овог народа, који нису дозволили да ово икада буде град без Јевреја.“
Вулин је подвукао да у Србији нема и никада неће бити организованог антисемитизма јер се српски народ гади таквих идеја и таквих људи. „Српски народ никада неће бити уз оне који на било који начин могу да дискриминишу јеврејску заједницу, који је на било који начин понижавају, сматрају другачијом, вредном било какве казне. Српски народ је бескрајно срећан што је у време Другог светског рата био са јеврејским народом на истој страни и тако ћемо и наставити“, рекао је министар.
„Дан победе је за нас велики дан, ово је дан када се сећамо оних који су створили слободу, али и када гледамо путоказ којим треба да идемо. Ми не смемо да будемо мање храбри, мање поносни од наших предака и не смемо нашим животима да обрукамо њихове животе“, поручио је министар Вулин.