Aa

Aa

Министар Вулин на манастирској слави у Зочишту

Министар Вулин на манастирској слави у Зочишту

Читај ми

ОРАХОВАЦ - У присуству многобројних верника, министра за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александра Вулина и председника Српске листе Славка Симића, у манастиру Светих Врача, Козме и Дамјана, у Зочишту, код Ораховца на Косову и Метохији, данас је обележена манастирска слава.

Велики број верника, њих око хиљаду са КиМ и из осталих крајева Србије присуствовао је литургији коју је служио владика рашко - призренски Теодосије уз саслужење игумана манастира Свети Архангели Михаила И манастира Зочисте Стефана и свештенства и монаштва епархије рашко - призренске.

Министар Вулин је нагласио да је сваки министар у Влади Србије задужен за КиМ.

“Нема ниједног министра у Влади Србије који не треба да буде на КиМ. Ово је темељ наше државности и Косово и Метохија, докле има своју владу и докле год има народ на Косову и Метохији, ми морамо да будемо ту”, истакао је Вулин.

Честитајући славу владици Теодосију и братству манастира Зочиште, министар Вулин је истакао да је то место на КиМ сјајан пример упорности, тврдоглавости и жилавости, подсећајући да је манастир био срушен до темеља.

“Срушли су га они који нису могли да разумеју ни хришћанство, а посебно нису могли да разумеју Србе. Срушили су га они који нису разумели ниједну људску ни културну вредност, који нису разумели српску историју, који желе да је избришу, који желе да направе историју које заправо овде никада није било, који су протерали српски народ са овог простора али нису успели да га протерају до краја”, казао је Вулин.

Министар је додао да се српски народ окупља и данас на славу као што се окупља сваког дана око манастира Зочиште

“Тамо где смо успели да обновимо цркву, манастир, успели смо И да обновимо живот, успели смо да окупимо људе”, казао је Вулин.

Он је истакао да се Срби још увек нису вратили у Зочиште јер, поред осталог, за то још увек не постоји жеља.

“Срби се још увек нису вратили у Зочиште. Куће су направљене али су празне зато што се овде може провести дан али се тешко проводи ноћ, куће су празне зато што овде још увек има пуно некажњеног насиља, зато што је током свих ових година и сам манастир био више пута нападан, куће су празне зато што још увек не постоји жеља да се Срби врате”, рекао је Вулин.

Он је истакао да Влада Србије и јесте зато ту и да ће показати И на овом примеру да ће улагати у враћање Срба који су, како је рекао, једини народ у Европи нема право да се врати на своја огњишта

“Влада Србије И јесте зато ту, да покаже И на овом примеру да ће улагати у враћање Срба да морају Срби да се врате, да мора да им се остави право да се врате. Једини народ у Европи који нема право да се врати на совја огњишта, српски народ, а међународна заједница је дала тешко И велико обећање Србима, дала га је свима, да ће сви који су протерани са КиМ моћи да се врате по својој слободној вољи .Србима то обећање није испуњено”, казао је министар.

Он је још једном упитао зашто то обећање није испуњено и када ће бити испуњено и да ли међународна заједница може себе да сматра достојном обећања које је дала, да не одржи.

Манастир Свети Врачи саграден је у 14. веку, миниран је и спаљен 1999. и додатно оштећен у нередима 2004.

Обновљени манастир освештан је 14.јула 2007.године.