Aa

Aa

Министар Вулин: Изборићемо се са илегалним домовима за старе

Министар Вулин: Изборићемо се са илегалним домовима за старе

Читај ми

ЛЕСКОВАЦ - Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин поручио је данас да ће се министарство на чијем је челу и Влада Србије изборити са илегалним домовима за стара и одрасла лица.



Вулин је, у Установи за одрасле и старије "Лесковац", где је руководству уручио лиценцу за рад, казао да је у последње две године забрањен рад 37 домова, док је укупно у последњих 11 година било 44 такве забране.

"Наши инспектори су 2014. године изашли на терен и прегледали 174 дома та старе, а 2015. су интервенисали 182 пута. То доказује да намеравамо да забранимо рад свих оних који не испуњавају услове и да ћемо се изборити са илегалним домовима", рекао је Вулин.

Када процес лиценцирања буде завршен, у савременим условима који неће заостајати за домовима ЕУ, у Србији ће боравити 15.000 корисника, а за још 22.000 њих биће обезбеђени услови у дневним боравцима, рекао је Вулин.

Он је подсетио да буџет за наредну годину намењен социјалним давањима износи 95 милијарди динара, тако да неће бити смањивања у тој области.

"Водимо рачуна о најугроженијима и на њих се штедња не односи", рекао је министар.

Вулин је истакао да су ове године за социјалну заштиту издвојена, како је рекао, можда највећа средства од 2.000 године.

" За завршетак процеса лиценцирања одвојили смо близу 300 милиона динара, а за услуге помоћи угроженим групама у локалним заједницама, као што су дневни боравци за старе и децу ометену у развоју, геронтодомаћице, услуге персоналног асистента издвојили смо о 400 милиона динара. Међутим, и поред ангажовања Владе Србије потребно је да и општине и локалне самоуправе буду ангажоване и помогну онолико колико су у могућности", истакао је Вулин.

Према његовим речима, свака општина мора да има могућности да обезбеди помоћ за оне којима је она потребна, а ако је општина сиромашна ту је Влада Србије да помогне.

Министар је као добар пример сарадње локалне самоуправе и Министарства рада навео Лесковац где је урађено више пројеката у сарадњи са градом.

Градоначелник Лесковца Горан Цветановић навео је да је локална самоуправа учествовала у финансирању пројеката геронтодомаћица, изградњи дневног боравка за стара лица и адаптацију простора у Установи за одрасле и старије "Лесковац".

Током посете Лесковцу, министар је директорки Установи за одрасле и старије "Лесковац" Гордани Савић уручио лиценцу за рад којом се утврђује да ова установа испуњава услове и стандарде за пружање услуге домског смештаја одраслих и старијих особа.

Установи "Лесковац" лиценца је додељена на пет година.

Систем лиценцирања организација социјалне заштите и стручних радника има за циљ унапређење и стандардизовање квалитета социјалне заштите у Србији.

Решење о испуњавању услова и стандарда за установе социјалне заштите додељује Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања у складу са Правилником о лиценцирању организација социјалне заштите.