Aa

Aa

Министар Вулин испратио децу из хранитељских породица на летовање

Министар Вулин испратио децу из хранитељских породица на летовање

Читај ми

БЕОГРАД - Више од осамдесеторо деце и младих који се налазе на смештају у хранитељским породицама отпутовало је данас на летовање у Грчку, а министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин је рекао да се око 7.000 дечака и девојчица налази у хранитељским породицама и да је Србија по томе једна од најуспешнијих земаља у Европи.

Деца и млади провешће осам дана на острву Закинтос, а летовање је донација туристичке агенције ''Интер Холидаyс''.

''Министарство је прошле године успело да прикупи од донатора 86 милиона динара у разним хуманитарним акцијама. Ове године ћемо сигурно ту количину новца и премашити'', рекао је Вулин додајући да само ова акција вреди 55.000 евра.

Како каже, то говори колико су наши донатори спремни да помогну управо онима којима је помоћ потребна.

Наводећи да су на Закинтос отпутовала деца из хранитељских породица од којих ће већина по први пут видети море, он је истакао и да држава води рачуна о хранитељству и његовом развоју.

''Негде око 7.000 дечака и девојчица се налази у хранитељским породицама и по томе можемо да кажемо да смо једна од најуспешнијих земаља у Европи , ако не и најуспешнија када је у питању развој хранитељства'', рекао је Вулин.

Како је истакао, довољно је речи да децу до три године скоро и да немамо у институцијама, осим уколико то не захтева њихово медицинско стање.

''Сва остала деца су смештена у хранитељство циме не може да се похвали ниједна земља у Европи'', рекао је Вулин који се захвалио донаторима и спонзорима и позвао све одговорне послове у Србји да помогну тој деци јер то заслужују.

Вулин је истакао да је политика министарства да колико год може мотивише друштвено одговорне послове да погледају и ту децу и помогну колико год могу свима којима је помоћ потребна.

Директорка Центра за породични смештај и усвојење деце у Београду и организатор летовања деце на хранитељству Добрила Грујић рекла је да је на море отпутовало 81 дете узраста од 11 до 23 године из Београда, Колубарског и Мачванског округа.

Према њеним речима, скоро више од половине њих први пут иде на море, већина по први пут иде у иностранство.

''Деца су весела, срехна, као и хранитељи'', рекла је Грујић додајући да је ово први пут да се за тако велики број деце организује летовање.

Директорка туристичке агенције ''Inter Holidays'' Јелена Зеленовић истакла је да је све почело из љубави према деци.

Она се захвалила и власнику агенције Димитрису Накосу који ће, како је навела, бити домаћин деци на Закинтосу.

''Деца ће имати обезбеђено све - од смештаја, превоза пуног пансиона, лиценцираних аниматора'', рекла је Зеленовић.

Она је истакла и да ће једном детету бити додељена школарина престижног Њујоршког универзитета у Прагу у трајању од три године.