Aa

Aa

Министар Вулин: Инсистирамо на одржавању међународне конференције

Министар Вулин: Инсистирамо на одржавању међународне конференције

Читај ми

КАЊИЖА - Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин поручио је данас да Србија мора да буде део решавања проблема миграната и нагласио да се инсистира на што хитнијем организовању међународне конференције о миграцијама.

Вулин је са генералним секретаром Међународне федерације друштава Црвеног крста и Црвеног полумесеца Елхађом Ас Сајем и представницима Црвеног крста Србије посетио привремени прихватни центар у Кањижи, у којем тренутно борави десетак миграната.

"Србија мора да буде део решења проблема, инсистирамо да се врло брзо организује конференција на тему миграција и да се разговара са Србијом и другим земљама Западног Балкана, које имају овај проблем", рекао је Вулин новинарима после разговора са гостом у прихватном центру.

Напомињући да велики европски проблем миграције људи из ратом угрожених подручја не може да буде решен без Србије, министар Вулин је истакао да у том погледу не долази у обзир никакво наметање решења.

"Хоћемо да будемо део решења проблема, али нам се то решењене може донети, оно мора да буде постигнуто заједно са нама", нагласио је Вулин и додао да је Србија показала организованост и хуманист, али да очекује и од других да поштују њену политичку вољу.

Министар је рекао да ће, током предстојеће посете Бриселу, највишим представницима ЕУ предочити и то колико велике економске штете трпи Србија због затварања граница према Мађарској и Хрватској, као и све друге кључне проблеме с којима се суочава земља у решавању избегличке кризе.

"Србија не само да не може сама да решава овај проблем, него не може без сарадње са својим суседима ни да отвори путне правце", казао је Вулин оцењујући да се Европа суочава са "суштинским изазовом свог даљег постојања"”.

Он је додао да је ова ситуација провера Европе да ли је у стању да се као организована политичка групација суочава са решавањем проблема не само блокаде саобраћаја него и других у вези са решавањем избегличке ситуације.

Вулин и Елхађ Ас Сај обишли прихватни ценатар у Кањижи

Министар Вулин и генерални секретар Међународне федерације друштава Црвеног крста и Црвеног полумесеца Елхађ Ас Сај посетили су данас привремени прихватни центар за мигранте у Кањижи.

После разгледања специјалних шатора и других објеката кроз које је протеклих месеци прошао велики број избеглица и миграната из ратом угрожених подручја, Вулин је разговарао са гостом и представницима националне организације Црвеног крста о актуелној ситуацији и како држава и Црвени крст одговарају на хуманитарне потребе угрожених.

Црвени крст је један од највећих донатора у тој ситуацији, без чије помоћи Србија не би била у стању да тако брзо и ефикасно обезбеди храну, хигијенске и друге производе, као и људе који су све време у прихватним центрима, рекао је Вулин новинарима.

"За нас је велика ствар то што имамо велику подршку Црвеног крста и што та организација говори и мисли добро о нама", истакао је министар подсетивши да је Србија имала велику помоћ и подршку Црвеног крста и приликом лањских катастрофалних поплава.

Вулин је истакао да Србија решава проблеме и да ће их решавати где год може, али је додао да постоје ствари на које не може да утиче.

"Ми можемо да утичемо на наш однос према мигрантима, да им обезбедимо храну, квалитетан смештај, лечење, али не можемо да утичемо на организовање наших суседа, на то да ли ће наше границе бити затворене за саобраћај, да ли ће се и други односити према мигрантима као према људима", указао је Вулин.

Он је поновио да Србија трпи велики економски притисак због затварања граница и упозорио на могућност измештања теретног друмског саобраћаја ка Бугарској и Румунији, што изазива знатне економске штете.

Генерални секретар Међународног комитета Црвеноиг крста и Црвеног полумесеца Ас Сај захвалио је Кањижи што је на најбољи начин примила и збринула мигранте, а посебно Влади Србије што је, како је рекао, створила повољно окружење за рад Црвеног крста у тој ситуацији.

Он је истакао значај не само квалитетног руковођења у Србији у процесу збрињавања миграната, него и правилног и правовременог предвиђање догађања у оквиру те међународне тешке ситуације.

"Ми настављамо подршку Црвеним крсту Србије како би наставио овако да ради, јер је очигледно да ће потребе у наредном период бити још веће", рекао је АС Сај и додао да ће Међународна организација Црвеног крста наставити да помаже и организацију Црвеног крста Србије.

Генерални секретар Црвеног крста Србије Весна Миленовић истакла је значај међународне подршке националној организацији Црвеног крста, напомињући да ће осим у обезбеђивању хране и средстава за хигијену, мигрантима ускоро бити потребне веће количине кишних кабаница, термо-фолија и друге опреме за хладне дане.

Министар Вулин и гости су, после Кањиже, у Суботици посетили и привремени прихватни центар у изградњи.