Aa

Aa

Министар Вулин и генерални секретар Црвеног крста Србије Миленовић потписали Споразум вредан 510 милиона динара

Министар Вулин и генерални секретар Црвеног крста Србије Миленовић потписали Споразум вредан 510 милиона динара

Читај ми

БЕОГРАД - Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин и генерални секретар Црвеног крста Србије Весна Миленовић потписали су данас Споразум о сарадњи за 2016, чија укупна вредност за све програме износи 510 милиона динара.

Вулин је истакао да ће 510 милиона бити довољно да и ове године 35.000 корисника народних кухиња у 77 градова и општина буде збринуто и да будемо сигурни да ће у Србији бар један оброк бити обезбеђен за оне којима је помоћ заиста потребна.

''Влада Србије је социјално одговорна влада. Црвени крст нам значајно помаже у спровођењу наше важне улоге у помоћи становништву којима је помоћ потребна'', рекао је Вулин додајући да је Црвени крст ту да помогне и у хигијенским и сувим пакетима.

Оцењујући да се Црвени крст разликује од било које друге организације по својој упорности, организованости, по томе што делује у свакој средини у Србији и што је ту и када је потребно обезбиди помоћ у храни, али и када је потребно збринути некога након поплава или помоћи људском бићу које пати, он је навео да је управо та организација дала немерљив допринос у мигрантској кризи.

Према његовим речима, та организација дала је немерљив допринос борби државе са последицама мигрантске кризе прецизирајући да је 472.000 миграната, од чега 230.000 малолетних миграната до 18 година, добило помоћ у храни и хигијени од стране Црвеног крста.

Како је истакао, без Црвеног крста и та улога државе не би била могућа. ''Волонтери Црвеног крста и њихова организација на терену, њихова организованост и обученост и наравно њихова хуманост је нешто што служи на част држави Србији. Црвени крст дожиовљавамо као део државе, као организацију у кују увек сви заједно можемо да се ослонимо'', рекао је Вулин.

Генерални секретар Црвеног крста је поновила да је вредност споразума велика оцењујући да 510 милиона бити искоришћено за подршку 77 народним кухињама током девет месеци, односно да ће бити покривено 35.000 корисника.

''Црвени крст је задовоља овом врстом подршке јер су министарство и министар препознали потребу која постоји'', рекла је Миленовић.

Она је прецизирала да нису у питању само народне кухиње од којих су две нове - Блаце и Коцељева, већ да ће подршка бити усмерена и на породичне пакете хране и хигијене за социјално најугроженије породице у 105 средина које нису корисници народних кухиња.

''Такође ће бити покривен опоравак социјалнбо угрожене деце корисника народних кухиња који до сада нису били покривени овом врстом подршке и трошкови рада народне кухиње у Бујановцу која једна од највећих кухиња у Србији са 1.200 корисника, а коју локална самоуправа ни ове године није препознала за покривање трошкова што је њена обавеза'', рекла је Миленовић.