Aa

Aa

Министар Вулин и амбасадор Такахара у Миратовцу и Прешеву

Министар Вулин и амбасадор Такахара у Миратовцу и Прешеву

Читај ми

ПРЕШЕВО - Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин и амбасадор Јапана у Србији Ђуићи Такахара, посетили су данас нови Транзитни центар у селу Миратовац и Привремени приватни центар за мигранте у Прешеву којима је Влада Јапана донирала хигијенске пакете, намирнице, санитетски материјал и лекове за мигранте.

Влада Јапана финансира и адаптацију санитарних чворова у центру у Прешеву, а амбасадор те земље у Србији уручио је и кључеве од два мини буса за мобилне тимове који превозе мигранте од Миратовца до Прешева, док је једно возило поклоњено и припадницима полиције.

Посета је реализована поводом Међународног дана миграната, а министар Вулин је поручио да народ Јапана иако се не налази на мигрантској рути, осећа патње избеглица и зна како треба помагати људима у невољи.

„ Када би сви разумели да треба помоћи људима у невољи и да треба залечити туђу муку иако није твоја овај свет би сигурно био боље место. Данас је светски дан миграције, данас је дан када се подсећамо на све оне који су морали да напусте своје домове", рекао је и додао да је данас дан када се сећамо свих оних који су прошли преко српске територије.

Данас, како је рекао, када помажемо овим људима сећамо се и наших сународника који су долазили са запада, који су напуштали своје домове и своја огњишта. "Зато можда смо и ми овако солидарни јер разумемо муку ових људи а то је била и наша мука“, нагласио је министар.

Влада Јапана до сада је за помоћ мигрантима у Србији и Македонији издвојила 2,7 милиона долара.

„ Јапан је у новембру обећао пружање помоћи од око 2,7 милиона долара за Програм УНХЦЕРа за заштите од хладног времена. Надамо се да ће овај програм допринети несметаном наставку пружању хуманитарне помоћи и да животи избеглица неће бити угрожени. С обзиром да ће прилив ибеглица бити настављен", рекао је амбасадор Јапана.

Он је рекао да је влада Јапана одлучила да додатно пружи помоћ Србији кроз четири међународне организације и та помоћ се преко УНХЦР и ИОМ очекује почетком наредне године.

Кроз Србију је ове године прошло око 600.000 миграната и према оцени министра Вулина свима је пружена адекватна помоћ по свим стандардима. Шеф представништва Високог комесаријата УН за избеглице у Београду (УНХЦР) Ханс Фридрих Шодер поновио је да је Србија добро реаговала на мигрантску кризу.

„ Ми ћемо са наше стране да учинимо све да на најбољи начин употребимо новац добијен од Владе Јапана. Ја сам био овде прошле недеље и видим да је од тада учињен велики бољитак. Наставићемо и ми са наше стране да подржавамо Владу Србије , да подржавамо народ, да учинимо све да избеглицама буде лакше“, рекао је Шодер.

Пре Прихватног центра у Прешеву, министар Вулин и амбасадор Такахара посетили су нови Транзициони центар на граници са Македонијом.

У новом транзиционом центру, који је изграђен донацијом од 260.000 долара компаније Пхилип Моррис, мигранти ће одмах након уласка у Србију бити регистровани и добиће помоћ у храни и одећи као и медицинску негу.