Aa

Aa

Министар Вулин и амбасадор Скат обишли привремени прихватни центар за мигранте у Суботици

Министар Вулин и амбасадор Скат обишли привремени прихватни центар за мигранте у Суботици

Читај ми

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин обишао је са амбасадором САД у Србији, Кајлом Скатом, привремени прихватни центар за мигранте у Суботици.


Министар Вулин је рекао је да ће се Влада Србије као и до сада понашати хумано и организовано према свим мигрантима и да ће свако од њих добити храну, медицинску бригу и заштиту.
"Највећи број ових људи не тражи азилну заштиту у Србији, ми толеришемо њихов боравак без обзира што нису затражили азил и желе да своје кретање наставе даље", рекао је Вулин.
Он је додао да њихово даље кретање није надлежност Србије, нити је Влада у могућности да отвара границе или приморава друге земље да их приме.
"Док су на нашој територији без обзира колико се задржавају ми ћемо се понашати у складу са законом. Имаће све што је једном људском бићу, једној породици и једном детету потребно да би живело достојанствено", истакао је Вулин.
Министар је подсетио да се Влада Србије као ниједна друга Влада на мигрантској рути понаша хумано, организовано и без и најмањег инцидента.
"Све друге земље су користиле силу када су мигранти у питању, све друге земље су користиле различите облике забране осим Србије која је успела да организује њихово кретање, зачтити њих, али заштити и становнике наше земље", нагласио је Вулин.
Он је казао да је број миграната који долази у Србију смањен, захваљујући деловању војске и полиције, али захваљујући и споразуму између ЕУ и Турске.
"Можемо да кажемо да западну Балканску руту држимо под контролом, и да држимо број миграната под контролом. Наставићемо да се понашамо на потпуно исти начин и у будуће, водећи рачуна о нашим законима, нашем становништву и наравно о људским правима миграната", рекао је Вулин.
На питање о прелокацији миграната из центра Београда, министар Вулин је рекао да је обезбеђено довољно смештајних капацитета за све мигранте, и да се Влада води политиком да за сваког обезбеди максимум простора.
"Ми улажемо у квалитет капацитета, али не проширујемо капацитете. Једина смо земља на мигрантској рути која је држала своју реч када је у питању колико смештајних капацитета ћемо обезбедити па смо их чак унапредили. Наставићемо тако да се понашамо, али нећемо дозволити да се људи крецху неконтролисано, и да се налазе у центру Београда када заиста за тим нема никакве потребе", рекао је Вулин.
Амбасадор САД у Србији, Кајл Скат рекао је да је охрабрујуће видети колико Срби раде за мигранте чији је положај веома тежак.
"Они не желе да остану овде, хтели би да иду даље, али однос Србије према мигрантима је оно што је мене импресионирало од првог дана", рекао је Скат.