Aa

Aa

Министар Вулин: Економско оснаживање жртава насиља

Министар Вулин: Економско оснаживање жртава насиља

Читај ми

БЕОГРАД - Национална служба за запошљавање од идуће године препознаваће жртве породичног насиља и трговине људима, као посебну категорију за запошљавање како би се оне економски оснажиле, најавио је вечерас министарза рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин.

''Министарство за рад је са НСЗ увело конкретну меру према којој ће Национална служба од идуће године жртве породичног насиља и трговине људима препознавати као посебну категорију за запошљавање и давати подстицаје за њихово запошљавање'', рекао је Вулин на округлом столу ''Насиље у породици - одговор државе'' на штанду министарства на Сајму књига.

Он је оценио да је то начин да се конкретно помогне ономе ко је трпео насиље да постане економски независтан.

Према његовим речима, ако жртва постане економски независна, односно ако се запосли жена жртва породичног насиља, она се неће вратити насилнику.

''Држава ће дати економски подстицај послодавцу да запосли жртву породичног насиља'', рекао је Вулин додајући да је одмах после физичког, најчешће психолошко насиље, као и економско које је посебно заступљено према старима.

Наводећи даје насиље постало акутни проблем, Вулин је истакао да је прошле године центрима за социјални рад пријављено 18. 746 случајева насиља.1sk

''Насиље препознајемо од најарнијег школског узраста, у породици, као стари. Можда га има више или слично као пре, али негде смо се охрабрили да говоримо о њему. Победили смо неке табуе да можемо да причамо о томе'', рекао је Вулин оцењујући да је то први корак да се против насиља бори.Према његовим речима, у 2012. пријављено је 9.327, у 2013 - 10.078, а 2014 - 13.425 случајева насиља.

Наводећи да су у 69 одсто случајева жена жртве насиља, а у 31 одсто - мушкарци, Вулин је истакао да се у 45 одсто случајева насиље односи на одрасле, односно између партнера, у 35 одсто на насиље над децом, у 12 одсто на насиље над старима, а у осам на насиље над младима.

Он је навео и да ће се новим законом о заштити од насиља у породици водити рачуна и о ономе ко је извршио насиље, јер је циљ да се проба да се насилник излечи.

''Одмах смо били нападнути да више водимо рачуна о починиоцу него о жртви'', рекао је Вулин додајући да то није тачно.

Наводећи да ће неко ко је извршио насиље једног дана изаћи из затвора, министар се запитао ко таквог човека може да спречи да једног дана поново не заснује породицу и учествује у свакодневним породичним односима.

''Ово је начин да бар покушамо да исправимо то што је урадио и да исправимо то што сматрамо болешћу'', закључио је Вулин.