Aa

Aa

Министар Вулин: До краја године повећање плата и пензија

Министар Вулин: До краја године повећање плата и пензија

Читај ми

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин рекао је за РТС ће се убрзо знати колико ће бити повећање плата и пензија. Додаје да до 15. септембра мора бити донета одлука о повећању минималне цена рада.

Александар Вулин је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекао да ће до повећања плата и пензија доћи до краја године и то је, каже, много раније него што се очекивало.

"Када председник Владе каже да ће бити повећање плата и пензија – то је тако. Ми смо сада у овом буџету омогућили да обезбедимо средства да то буде до краја године. Врло брзо ће се знати и колико ће то повећање бити", рекао је Вулин

Када је реч о повећању минималне цене рада, министар је рекао да до 15. септембра, по закону, мора да се донесе одлука која ће важити од 1. јануара. Додаје да минималац у Србији прима око 350.000 грађана.

"Просечна зарада се повећава и минимална цена рада се повећава – то је добра вест за наше грађане. Премијер је рекао да смо на основу процена спремни да повећамо минималну цену рада, а о томе ћемо разговарати са синцикатима и послодавцима", напоменуо је Вулин.

Како имамо све здравију економију, каже министар рада, тако вршимо повећања а то, истиче, осете они који су највише допринели – пензионери, најсиромашнији...

Говорећи о укидању плаћања пенала за одлазак у превремену пензију, Вулин је рекао да је пракса да се плаћају пенали за одлазак у превремену пензију и додао да држава Србија сада има новца и жели да се одужи пензионерима укидањем плаћања пенала после 65. године.

"Држава жели да радите свој радни век, па ако одете раније у пензију плаћате пенале. Раније је то било доживотно и пошто желимо да се захвалимо пензионерима, држава сматра да су од 65. године пенали ствар прошлости", истиче министар рада.

Према његовим речима, закон који обухвата укидање пенала биће у скупштинској процедури већ за неколико месеци. ПИО фонд ће, додаје Вулин, аутоматски спроводити измене закона.

"Такође, морају да се укину привремена решења. Важно је и да већ једном решимо проблеме пољопривредних пензионера, постоје велике неправде. Нпр. без обзира колико хектара имате, ви примате исту пензију. Морамо да исправимо све те нелогичности", наглашава Вулин.

Коментаришући наводе да више од половине послодаваца у Србији касни са исплатом зарада и доприноса три месеца и дуже, Вулин је одговорио да "не зна да ли су тачни ти подаци".

"Инспекција рада не може то да контролише, али када установи да се не исплаћују зараде и доприноси, инспекција рада обавештава пореску инспекцију. Увели смо обрачунски листић, који је послодавац дужан да вам да. Са њим се појављујете на суду и током прошле године радници су на тај начин наплатили око два милиона евра", истакао је Вулин.