Aa

Aa

Министар Вулин: Да подигнемо ниво коришћења средстава из фондова ЕУ

Министар Вулин: Да подигнемо ниво коришћења средстава из фондова ЕУ

Читај ми

БЕОГРАД - У наредних неколико месеци требало би да буде расписан јавни позив за пројекте у оквиру Програма за запошљавање и социјалне иновације ЕаСИ, а министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин поручио је да је веома важно да подигнемо ниво коришћења средстава која нам стоје не располагању из разних европских фондова.

Програм за запошљавање и социјалне иновације ЕаСИ је инструмент за финансирање на нивоу ЕУ којим непосредно управља Европска комисија, с циљем да подржи запошљавање, социјалну политику и мобилност радне снаге широм ЕУ.

Укупан буџет програма за запошљавање и социјалне иновације је 919 милиона евра.

Србија ове године по први пут може да конкурише пројектима у оквиру програма.

Вулин је, на информативном скупу о фондовима ЕУ уобласти запошљавања и социјалне политике, истакао да нема ниједног разлога да не покажемо своју способност, вредноћу и креативност када новац постоји.

"ЕаСИ програм је предвидео 919 милиона евра до 2020. године, а колико ћемо од тога успети да привучемо зависи само од нас", рекао је Вулин на скупу.

Како је рекао, приоритет у овом програму је запошљавање корисника новчане социјалне помоћи, као и одговарајуће обуке које ће им помоћи да промене свој статус.

"На тај начин можемо да запослимо људе који примају социјалну помоћ и променимо њихов статус, али и да кроз разне обуке запослимо професоре, просветне раднике, који ће им то знање пренети", рекао је Вулин.

Он је истакао да је ресорно министарство на располагању локалним самоуправама, институцијама социјалне заштите, Нациоалној служби за запошљавање и свима који могу да учествују у конкретним пројектима.

"Програм је дизајниран да се бави запосленошћу, социјалном заштитом, а посебно одрживом запосленошћу, дакле, врло једноставно, да налазимо начина да запослимо наше људе европским парама и мислим да то није нешто што бисмо требали да пропустуимо", рекао је Вулин.

Он је рекао да су неке од најуспешнијих земаља у коришћенују програма, имале проценат искоришћености и до 97 одсто, те да нема разлога да Србија буде лошија од њих.

"Нема ниједног разлога да Србија не буде у самом врху. Имамо знање, људе, креативност... Нема разлога да не уђемо и у ову утакмицу, јер ово јесте утакмица, све чланице ЕУ и државе које то желе да постану могу да конкуришу за средства. На нама је да покажемо да у томе јесмо добри, а верујем да у томе можемо да будемо и најбољи", казао је министар.

Вршилац дужности директора Канцеларије за евопске интеграције Ксенија Миленковић објаснила је да је ово прва година у којој ћемо користити средства, која су бесповратна, али је подвукла да пројекти морају бити добри и конкурентни.

"Суштина је да само од нас зависи колико ћемо средстава моћи да повучемо", рекла је она и додала да ће позив бити расписан у наредних неколико месеци.

У том позиву ће бити прецизирано из којих области у оквиру социјалне политике и запошљавања пројекти треба да буду, затим следи израда пројеката и слање Европској комисији, која одлучује који ће од њих бити финансирани.

Пројекте, у зависности од конкретне области, могу предложити институције, локалне самоуправе и невладин сектор, а национални координатор је Министарство рада, запошљавања, борачких и социјалних питања.

"За ЕУ политика запошљавања и социјална политика један од приоритета за финансијску перспективу 2014-2020. године", рекла је Миленковић посебно нагласивши да је ЕаСИ посебан програм, поред ИПА програма, који од ове године можемо да користимо.

"Имамо могућност да поред средстава из ИПА, повучемо и додатна средства", закључила је она.