Aa

Aa

Министар Вулин: Блајбург једино место у Европи где се некажњено велича фашизам

Министар Вулин: Блајбург једино место у Европи где се некажњено велича фашизам

Читај ми

Коментаришући фотографије мале деце и родитеља обучених у усташке униформе са скупа одржаног на Блајбуршком пољу у Аустрији, министар Вулин је изјавио да није никаква тајна да се у Блајбургу скупља највећи број нациста у Европи, чак неколико десетина хиљада људи који сматрају да су усташки злочини сасвим прихватљиви јер су били чињени над Србима.


„То је једино место у Европи где могу некажњено да величају фашизам и ту најстрашнју идеологију.“
Вулин је рекао да је слика породице са децом чији су чланови обучени у усташке униформе нешто најстрашније што је видео у Блајбургу.
„Не знам какви су закони у Хрватској али знам да би, по законима који важе у Европској унији, децу коју нађу у фашистичким униформама – одузели од родитеља. Родитељи који то могу да ураде својој деци не би смели да имају децу и срамота је што их имају.“
Вулин је изјавио да деца нису крива, али се запитао у какве ће људе одрасти ако им је сећање из детињства сећање на усташку униформу и на најстрашнију мржњу.
„Требало би тој деци и родитељима показати слике побијене деце у дечјим логорима у Јасеновцу, Доњој Градини, Градишки, можда битада схватили и постидели се. Зато истина о усташким злочинима мора бити казана и приказана брутална каква јесте. Свако људско биће осећа се пораженокада види да симбол фашизма може да се појави на детету од три или пет година.“