Aa

Aa

Министар Вулин: 2017. година генерацијске солидарности

Министар Вулин: 2017. година генерацијске солидарности

Читај ми

БЕОГРАД - Влада Србије на данашњој седници прогласила је 2017. годином генерацијске солидарности и сарадње, а министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин истакао је да је жеља да се друштво учини бољим, сигурнијим, безбеднијим, а то, оцењује, није могуће без међугенерацијске солидарности, јединства и разумевања потреба и старијих и млађих.

"Солидарност је реч која мора да обележи време у коме живимо. То је реч која нас разликује, а 2017. ће за нас бити година међугенерацијске солидарности, које нема без волонтера. Волонтери су ти који увек покажу најбоље лице ове земље када је најтеже", рекао је министар, који је присуствовао обележавњу шест година рада Волонтерског сервиса општине Звездара.

Према његовим речима, волонтери су увек били ту, не питајући ни за какву надокнаду, већ "само питајући шта могу да учине за своје суграђане, за људе којима је помоћ заиста потребна", без обзира да ли се радило о поплави, мигрантској кризи...

Вулин тврди да ће се влада у овој години трудити да промовише и волонтерство и да учини што више акција, које ће живот у нашем граду и земљи учинити бољим и сигурнијим.

Координаторка Волонтерског сервиса Звездара Радмила Урошевић рекла је да се тај сервис већ шест година труди да побољша суграђана, посебно оних који су рањиви и незаштицени, то су болесни, немоћни, стари, особе са инвалидитетом и породице које имају проблем са својом децом. "Ми пружамо програм подршке у кућним условима суграђанима који су заточеници у својим домовима и који имају проблем да набаве основне животне намирнице и лекове за себе, саветовалишта за појединце и породице и читав низ креативних радионица и дружења, а све то реализујемо током читаве године", каже Урошевић.

На месечном нивоу, њена организација у просеку има око 250 корисника, а од тога 40 у кућним условима.

"Све што радимо за наше суграђане, уређено је системом и једноставним процедурама, а услуге које пружамо, потпуно су бесплатне", истакла је Урошевић.

На Звездари, поред волонтера те општине, волонтирају и суграђани са још 10 београдских општина, као и волонтерке из Панчева.