Aa

Aa

Министар Селаковић уручио српски пасош и решење о држављанству ћерки Благоја Јововића

Министар Селаковић уручио српски пасош и решење о држављанству ћерки Благоја Јововића

Министар Селаковић уручио српски пасош и решење о држављанству ћерки Благоја Јововића

Читај ми

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић уручио је српски пасош и решење о држављанству Марији Јововић, ћерки Благоја Јововића, који је извршио атентат на поглавника Независне државе Хрватске Анту Павелића.

 

Министар Селаковић поручио је Марији Јововић је да му је част што је она, као Благојева ћерка, увек била ,,једна од нас".

 

,,Марија је дала себи задатак да научи добро српски и ми на српском сада разговарамо. Она је отргла од заборава сећања на свог оца, једну невероватну личност наше историје и човека за кога се дуго није знало у Србији и на свим просторима где живи српски народ. Зато мислим да је овим исправљена једна велика неправда", рекао је Селаковић.

 

Он је изразио наду да ће српске пасоше и држављанства ускоро добити и Маријине две сестре и брат.

 

Селаковић је истакао да је овај чин део политике наше државе, која говори о злочинима у Јасеновцу и сећа се тих жртава, говори о својим херојима са Кошара и слави их, подиже споменике својим херојима и мученицима, и брине о онима који су живи, а који су њихови потомци.

 

,,Данас добијамо српско држављанство, не као још једну административну процедуру, већ као симболичан чин враћања оцу онога што му припада, његовог порекла, преко његове деце. Ово држављанство које нам данас додељује Србија, представља и признање Благоју Јововићу као једном од највећих српских хероја, који ће заувек остати у срцима српског народа. Са нама је данас милион душа, милион мученика из НДХ, за које се увек морамо молити", изјавила је Јововић.

 

Благоје Јововић извршио је атентат на Павелића 10. априла 1957. године у Аргентини, пуцавши на њега. Након тога је некадашњи поглавник Независне Државе Хрватске побегао у Шпанију, где је и преминуо од рана задобијених у атентату.