Aa

Aa

Министар Селаковић са председницом УГ Маме су закон

Министар Селаковић са председицом УГ Маме су закон

Министар Селаковић са председницом УГ Маме су закон

Читај ми

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић састао се данас са председницом Удружења грађана „Маме су закон“ госпођом Татјаном Мацуром, са којом је разговарао о унапређењу положаја жена и условима под којим оне остварују право на трудничко боловање или породиљско одсуство, у односу на радни статус.

 

Министар Селаковић и председница удружења гђа. Мацура сагласили су се да су подстицајне мере, које су предвиђене Законом о финансијској подршци породици са децом, велики корак напред учињен од стране државе у циљу додатне подршке, како подстојећим, тако и будућим, родитељима. Они су указали да Србија у овој области има решења која су боља у односу на она, којa имају и неке од најразвијених државa ЕУ, попут трајања породиљског одсуства.

 

Гђа. Мацура је поздравила досадашње напоре државе, али оценила да постоји још простора за унапређење положаја жена, у погледу њихових права приликом одсуства са посла због рођења детета. С тим у вези, министар Селаковић и гђа. Мацура разговарали су о могућностима које би, права жена предузетница или оних које раде по основу уговора о привременим и повременим пословима, изједначиле са правима жена запослених код неког послодавца.

 

Поред наведеног, Мацура је указала и на ситуацију са којим се жене сусрећу у реалном животу, тј. да не могу да остваре право на социјалну помоћ, уколико су се у ранијем периоду одрекле наследства у нечију корист.

 

Министар Селаковић поздравио је напоре УГ „Маме су закон“, као и свих невладиних организација које делују у области права жена или родитељства, и истакао да је неопходна још јача сарадња између државе и цивилног сектора, посебно када је у питању едукација и информисање младих о њиховим правима и могућностима који они стичу заснивањем радног односа, или одлуком да постану родитељи.