Aa

Aa

Министар Селаковић обишао поплављена подручја у општинама Дољевац и Смедеревска Паланка

Министар Селаковић обишао поплављена подручја у општинама Дољевац и Смедеревска Паланка

Министар Селаковић обишао поплављена подручја у општинама Дољевац и Смедеревска Паланка

Читај ми

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић обишао је јуче поплављена подручја у општинама Дољевац и Смедеревска Паланка.

 

Том приликом Селаковић је изјавио да постоји више села Паланачке општине у којима је вода у овом поплавном таласу 2023. године уништила велике површине под усевима. „Око 1200 хектара је прелиминарна процена. У општини Смедеревска Паланка отворен је шалтер на ком пољопривредници из села из Паланачке општине која су била погођена овим поплавама могу да пријављују штету“, истакао је министар.

 

Он је навео да постоје проблеми са усевима где су их људи обрађивали под неком врстом закупа, јер је неко закуп имао са накнадом, а неко користио туђу парцелу. „Углавном су то парцеле које припадају људима који не живе у Паланци или су у питању старачка домаћинства, где људи нису у стању то да раде, где је потребно сада наћи правни основ и прави начин како људима да се помогне“, навео је Селаковић.

 

Подсећајући да су током поплава 2014. године Смедеревска Паланка и домаћинства били угрожени, министар Селаковић је рекао да овога пута, без обзира на то што је ниво воде био готово исти или сличан, град Смедеревска Паланка није био угрожен. 


„Овде није било угрожено ниједно једино домаћинство. Није било евакуације становништва, није било поплављених кућа, економских просторија све захваљујући улагањима која су ишла из Републичког буџета у претходних девет година и која су обалу утврде ојачала на такав начин да овога пута нисмо имали угрожена домаћинства“, истакао је Селаковић. Он је нагласио да ће Влада Србије људима, који су имали штету, помоћи да ту штету санирају.