Aa

Aa

Министар Селаковић на Великом школском часу у Крагујевцу

Министар Селаковић на Великом школском часу у Крагујевцу

Министар Селаковић на Великом школском часу у Крагујевцу

Читај ми

„Данас се у Крагујевцу окупљамо да обележимо годишњицу Крагујевачког октобра, једног од најмрачнијих дана модерне српске историје и српске историје уопште, када је окупатор показао једну страну сопствене бестијалности, коју  рекао бих ретко где да је у Европи  показао, поготово на окупираној територији, и са једне стране као обележје Другог светског рата, имате нацистичке фабрике смрти које су постојале у концентрационим логорима“, рекао је министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић, пре традиционалне антиратне манифестације  „Велики школски час“  у крагујевачким Шумарицама. 

 

Подсећајући на дешавања из октобра 1941. године у Србији, Селаковић је истакао да се дно људског бешчашћа, догодило управо у Крагујевцу, где је према његовим речима, исписана једна од најмрачнијих страница прошлости, не само ових простора већ и Европе уопште.

 

„Зато је важна култура сећања, јер она нам показује колико је српски народ, иако не велики по броју, велики по својој историји и то по својој љубави према слободи и отаџбини, био велики у свом страдању, а данас велики у стварању“, рекао је министар Селаковић .

 

Указујући зашто је важно неговати културу сећања, министар је истакао да не сме да се заборави да су тада стрељани Крагујевчани само зато што су били Срби, а са њима и Јевреји и Роми. „ Наше је да то памтимо, наше је да то обележавамо“. 

 

Молебан крагујевачким новомученицима, служио је епископ шумадијски Јован уз саслужење свештенства Епархије шумадијске, након чега су  положени венци на хумке крај споменика стрељаним ђацима и професорима, Венце су положили председник Народне Скупштине Републике Србије Владимир Орлић, председница Владе Републике Србије Ана Брнабић и изасланик председника Р. Србије Милорад Вељовић.