Aa

Aa

Министар Селаковић на свечаности поводом Дана националне службе за запошљавање

Министар Селаковић на свечаности поводом Дана националне службе за запошљавање

Министар Селаковић на свечаности поводом Дана националне службе за запошљавање

Читај ми

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић присуствовао свечаности поводом обележавања 102. године постојања Националне службе за запошљавање.

 

У свом обраћању, министар је истакао да је запошљавање област којом наша држава може да се похвали, с обзиром на то да су резултати постигнути у претходној деценији, у потпуности променили слику тржишта радне снаге у Републици Србији. Он је рекао да су мере у области фискалних реформи, уређење тржишта, простора јавних финансија, створили озбиљне услове за развој тржишта радне снаге и довели до резултата којима Србија данас може да се дичи.

 

,,Број незапослених је преполовљен. Данас је незапослен у Србији 386 841 грађанин, тачно пута два је било пре 11 година. Када погледате број запослених, са милион 865 хиљада, он је сада дошао на два милиона 360 хиљада људи“, нагласио је Селаковић.

 

Министар је рекао да је стопа незапослености смањена на једноцифрени проценат, истакавши да је у трећем кварталу износила 9% и подсетио да је пре 11 година стопа незапослености износила 25,9%. Када је реч о стопи незапослености међу младима, казао је да је пре 11 година тај број износио 53,2% и да је сада смањен, односно да сада износи 24,7%.

,,Ту смо дошли до 24,7%, што је довољно јак путоказ и сигнал шта то Србија мора у будућем времену да ради. Дакле, морамо да се посветимо на првом месту двема категоријама које су најбројније међу незапосленом популацијом у Србији, једно су млади незапослени, а друго су дугорочно незапослени људи, људи ниских квалификација, људи које имамо на евиденцији Националне службе и много дуже од 12 месеци“, рекао је министар.

 

Када је реч о тешко запошљивим категоријама, Селаковић је најавио да ће у наредној години бити посвећена велика пажња социјалном предузетништву, те да ће задатак бити да се кроз осмишљен и добро припремљен акциони план за спровођење стратегије развоја социјалног предузетништва приближи идеја свакој локалној самоуправи.

 

,,Мора да нам буде циљ да, као што смо успели да оборимо проценат незапослености у читавој радно способној популацији у Србији на једноцифрен број, то урадимо и када је у питању незапосленост младих, а све време имајући у виду циљ да младе људе враћамо у Србију, а не само да запошљавамо младе који су тренутно у Србији“, указао је министар.

 

Говорећи од раду Министарства на чијем је челу, Селаковић се осврнуо на податак из 2012. године када је у Србији број грађана који су живели од социјалне помоћи износио 251 000, и истакао да у овој години тај број износи 160 700.

 

,,Ми смо успели број људи који су примаоци новчане социјалне помоћи, на првом месту запошљавањем да смањимо са преко 37%  и наш је задатак то да наставимо“, рекао је.

 

Подсетио је да је пре 11 година минималац у Србији био 15 700 динара, као и да ће од 1. јануара 2024. године минималац у Србији достићи ниво од 47 154 динара, односно да ће прећи 400 еура.

 

,,Повећали смо минималну цену рада, смањили озбиљно број незапослених и смањили озбиљно број људи који су радили за минималну зараду, то је рецепт који је председник Вучић поставио, који даје озбиљне резултате који је Србија одабрала да подржи“, закључио је министар Селаковић.