Aa

Aa

Министар Селаковић на ЕУ недељи могућности : За реализацију програма Гаранција за младе обезбеђено пет и по милиона евра

Министар Селаковић на ЕУ недељи могућности : За реализацију програма Гаранција за младе обезбеђено пет и по милиона евра

Министар Селаковић на ЕУ недељи могућности : За реализацију програма Гаранција за младе обезбеђено пет и по милиона евра

Читај ми

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић рекао је у оквиру Европске недеље могућности, током дана који је посвећен Могућностима за младе, да поред финансијских средстава која су обезбеђена из буџета Србије, за реализацију Гаранције за младе, обезбеђена су и средства из програма ИПА 2020 у вредности од 5,5 милиона евра.

 

"Када је у питању положај младих на тржишту рада, и поред побољшања у претходном вишегодишњем периоду, неопходно је и даље радити на смањењу разлика између вредности показатеља тржишта рада за младе и за одрасло становништво, као и на приближавању просечним вредностима показатеља тржишта рада за младе на нивоу ЕУ", рекао је министар Селаковић. Он је истакао да је једна је од најчешћих препрека за запошљавање младих недостатак радног искуства тако да је, како каже, младима неопходно омогућити да још током процеса формалног образовања остваре одређени контакт са тржиштем рада.

 

"Због ефеката које квалитетне радне праксе имају на олакшавање транзиције младих на тржиште рада, Савет министара ЕУ је 2014. године усвојио Препоруку о оквиру квалитета за радне праксе, са основним елементима који обезбеђују квалитет радних пракси", истакао је Селаковић.

 

Министар  је објаснио да се том препоруком Министарство води приликом израде Нацрта закона о радној пракси, којим ће се уредити начин стицања практичних знања и вештина кроз радну праксу.

 

"Ако погледамо укључивање младих у мере активне политике запошљавања, током 2022. године, у циљу стручног оспособљавања за самосталан рад у струци, стицања практичних знања, обука за потребе тржишта рада и сл. укључено је близу 7.000 младих до 30 година старости", рекао је Селаковић.

 

Он је подсетио да је крајем 2022. године започео је трећи циклус реализације Програма подстицања запошљавања младих „Моја прва платаˮ ради оспособљавања за самосталан рад, у који је пема његовим речима укључено преко 9.000 незапослених младих до 30 година старости.

 

"Овај програм се реализује од 2020. године. До сада су реализована два циклуса у која је укључено преко 17.000 младих", нагласио је Селаковић и додао да је Србија 2022. године усвојила Закон о социјалном предузетништву којим је ова област први пут правно уређена.

 

"На Другом министарском састанку Европска унија – Западни Балкан, који је одржан 8. јула 2021. године у Словенији, Србија је потврдила Декларацију Западног Балкана о одрживој интеграцији младих на тржиште рада и тиме прихватила да ће радити на постепеном увођењу Гаранције за младе", рекао је Селаковић.

 

Министар  је додао да је Влада Републике Србије донела Одлуку о оснивању Координационог тела за израду и праћење спровођења Плана имплементације Гаранције за младе, а да је Стручна група Координационог тела израдила Нацрт плана имплементације Гаранције за младе у Републици Србији за период 2023. до 2026. године и да је тај Нацрт плана 19. јуна упућен Европској комисији на коментаре.

 

"Поред финансијских средстава која ће се обезбедити у буџету Републике Србије, за реализацију Гаранције за младе, обезбеђена су и средства из програма ИПА 2020, кроз Директан грант Националној служби за запошљавање и Пројекат техничка помоћ Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и Националној служби за запошљавање у укупном износу од 5,5 милиона евра, док кофинансирање из националног буџета износи 1,5 милиона евра", рекао је Селаковић.

 

Истичући да ће већи део средстава бити опредељен за три одабране филијале Националне службе за запошљавање – Ниш, Крушевац и Сремска Митровица, министар Селаковић додао да ће један део средстава бити опредељен за подршку дугорочно незапосленим лицима и лицима која се суочавају са вишеструким тешкоћама у запошљавању.

 

"Гаранција за младе један од приоритетних циљева Оперативног програма 2024-2027. који је у процесу припреме, а који је од значаја да на основу научених лекција из фазе пилотирања Гаранције за младе, омогућимо пуну примену и ширење Гаранције за младе и на друге регионе и Републику Србију и тиме створимо услове за одрживи раст запослености младих који се заснива на знању и достојанственом раду", рекао је Селаковић.

 

На крају, министар је истакао да је Европска Унија у свему искрени партнер Србије,  а да је Србија, иако тренутно држава кандидат за чланство, одувек и истински део европске породице са којом је, према његовим речима, делила и дели заједничке вредности.

Извор Танјуг