Aa

Aa

Министар Селаковић доделио уговоре за мере активне политике запошљавања у Бору

Министар Селаковић доделио уговоре за мере активне политике запошљавања у Бору

Министар Селаковић доделио уговоре за мере активне политике запошљавања у Бору

Читај ми

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић присуствовао је свечаној додели уговора за мере активне политике запошљавања, предвиђене локалним планским документом у области запошљавања Града Бора и филијале НСЗ Бор.  

 

У оквиру свечаности  министар Селаковић је доделио уговоре за 15 будућих предузетника на име субвенција за самозапошљавање, затим уговоре за 10 младих особа ангажованих у оквиру програма праксе, као и уговоре предвиђене за ангажовање 30 особа из категорије теже запошљивих у оквиру ново отворених радних места, на територији општине Бор.

 

„Данас можемо да видимо шта једна озбиљна и одговорна политика, политика са озбиљном визијом привредног развоја Србије може да учини, не само од једног града, не само од једног округа, већ од читаве наше земље“, рекао је министар.

 

Резимирајући период од пре 10 година, кад је Град Бор у спровођење мера активне политике запошљавања улагао 5 милиона динара, тај износ се у 2023. години повећао за десет пута и износи 53 милиона динара. У прилог томе иде долазак компаније Зи Ђин и садашњи буџет града Бора , који је некада износио 1.8 милијарди динара, а сада  8.7 милијарди динара, на тај начин се финансирају мере запошљавања оних људи који не могу да раде све послове, а који су свакако грађани Бора и залужују једнаку шансу. 

 

Министар је истакао да је број незапослених лица у Бору био 6.209, а сада он броји 2.477 грађана, а да је циљ да број незапослених грађана у наредној години буде испод две хиљаде људи.

 

Селаковић је истакао да је септембра месеца, текуће године у Србији регистрован број запослених  грађана износио 2 милиона 370 хиљада , а да је он 2012. године износио милион и 865 хиљада, и то захваљујући озбиљној економској и монетарној политици коју води Република Србија на челу са председником Александром Вучићем број новозапослених лица је увећан за преко 500.000 хиљада људи.


 

У свом обраћању он се осврнуо на Сектор за социјалну заштиту и број корисника новчане социјалне помоћи из периода 2020. године, у односу на Град Бор, који је тад износио 1298 корисника, а према последњим подацима центра за социјални рад он износи 1098 грађана и умањен је за 15,5 посто. Овом податку приписује добрим делом чињеници да су лица која су радно способна, а била су корисници социјалне помоћи нашла запослење и да сада живе од сопственог рада и плата, док је истакао да је просечна зарада у Бору према подацима од септембра 2023. године преко 100.000 динара, прецизније 100.855 динара.

 

Свечаности су поред министра присуствовали и државни секретар у Министарству Миомир Ђорђевић, градоначелник Града Бора Александар Миликић и директор Филијале НСЗ Бор Зоран Мартиновић. 
 

Видео материјал изјаве и покривалица бесплатно се могу преузети са сајта Инфобироа.